Brainstorming: 4 metode prin care poți obține cele mai bune rezultate

Orice problemă are o soluție, dar răspunsul corect nu este întotdeauna ușor de găsit. Deseori simțim că ne-am blocat, că nu putem găsi rezolvarea potrivită la o problemă, oricât de mult ne-am strădui. În aceste momente, echipele recurg la brainstorming, o metodă prin care se confruntă idei și argumente, astfel încât să poată fi găsită cea mai bună soluție. Dar acest demers nu trebuie făcut la întâmplare, dacă vrei ca rezultatele să fie cu adevărat bune. De aceea, trebuie să știi cum să organizezi o sesiune de brainstorming.

Cuprins

Ce presupune brainstorming-ul

  1. Cantitate, nu calitate
  2. Fără critică
  3. Idei cât mai neobișnuite
  4. Combinarea ideilor

Ce presupune brainstorming-ul

Brainstorming este o tehnică folosită în aproape toate companiile, pentru a stimula creativitatea echipei și a găsi cele mai potrivite soluții pentru rezolvarea unei probleme.

Sesiunea de brainstorming este coordonată de un membru al echipei și are ca scop adunarea și analizarea ideilor enunțate de colegi. Este o procedură care se face de obicei în echipă, dar regulile de organizare pot fi foarte utile și la nivel individual, atunci când ai de rezolvat o problemă și nu știi de unde să începi, cum să-ți pui în ordine gândurile.

Tehnica brainstorming a fost introdusă în anul 1941 de către Alex Osborn, care avea o funcție de conducere într-o agenție în publicitate. El a observat că în cadrul ședințelor clasice din companie nu prea sunt acceptate ideile creative, îndrăznețe și atunci a căutat o metodă prin care oamenii să se poată exprima liber, fără teamă că vor fi criticați. Cu siguranță, cele mai ingenioase proiecte și soluții se nasc dintr-o gândire „outside the box”, dar și aceasta trebuie să respecte anumite criterii. De aceea, Osborn a introdus cele patru reguli esențiale pentru un brainstorming.

1. Cantitate, nu calitate

Este o regulă de bază în brainstorming și presupune acceptarea cât mai multor idei. Aceste idei nu trebuie să pară de la bun început foarte bune, pentru că analizarea lor se va face ulterior. Importantă este însă încurajarea creativității, astfel încât în cadrul unei sesiuni să fie enunțate cât mai multe soluții posibile.

O idee, chiar dacă este greșită, îi poate determina pe alții să vină cu alte propuneri similare, dar mai inspirate sau mai realiste. În plus, cu cât sunt propuse mai multe soluții, cu atât există mai multe opțiuni din care poți alege, la final, cea mai bună variantă. De aceea este important ca fiecare membru al echipei să se exprime liber și să vină cu cât mai multe propuneri. Ideile enunțate pot fi notate pe un flipchart sau pe o tabla magnetică, pentru ca apoi să fie dezbătute pe rând, astfel încât să nu fie omisă nicio posibilă soluție.

 

 

2. Fără critică

 

Negativismul și critica trebuie evitate într-o sesiune de brainstorming. În acest fel, oamenii vor avea curaj să comunice liber, să colaboreze, să vină cu idei chiar și ciudate sau aparent ridicole, fără teamă că vor fi jigniți sau că se vor face de râs. De multe ori, mai ales atunci când este nevoie de o soluție care implică multă creativitate, cele mai neobișnuite idei sunt și cele mai bune. Iar ele nu ar fi exprimate dacă fiecare soluție propusă ar fi întâmpinată cu scepticism sau ironie. Regula de bază în brainstorming este că nicio idee nu este mai bună ca alta. Cel puțin nu de la bun început.

 

 

 

 

 

 

 

3. Idei cât mai neobișnuite

 

Orice idee trebuie încurajată, chiar și cele mai stranii sau excentrice. Chiar dacă ele nu sunt soluții realiste, discuțiile pe marginea lor pot ajuta echipa să vină cu alte idei, mai ușor de aplicat, dar care nu ar fi găsite în lipsa unei discuții libere.

Schimbul liber de idei și creativitatea trebuie încurajate, pentru că doar în acest fel se va găsi răspunsul la problema dezbătută.

 

 

4. Combinarea ideilor

 

Aceasta este partea cea mai importantă și cea mai dificilă a unui brainstorming. Trebuie analizată fiecare idee în parte, pentru a vedea care poate fi aplicată și care nu. Tot astfel poți identifica și care este cea mai indicată soluție pentru rezolvarea problemei. 

Ideile enunțate pot fi adaptate, îmbunătățite și chiar combinate între ele, astfel încât să rezulte o nouă soluție, care ar putea fi cea mai bună. Printr-o discuție deschisă și o analiză la rece, fără critică, aproape orice idee poate fi transformată într-o posibilă soluție.

Respectând aceste reguli de bază ale unei sesiuni de brainstorming, vei putea găsi rapid cea mai bună soluție la problema dezbătută, cu ajutorul și implicarea întregii echipe.