Work from home. Avantaje și dezavantaje ale lucrului de acasă

Accesul tot mai ușor la internet și la noile tehnologii care fac posibilă comunicarea la distanță aduc deja schimbări importante și pe piața muncii. Multe companii au început să permită angajaților să lucreze de acasă, în regim telemuncă (job de acasă permanent) sau în regim work from home (doar câteva zile lucrate de acasă). 

Cuprins
Ce avantaje au companiile care acceptă munca de acasă
Avantajele angajaților care lucrează de acasă
Dezavantajele unui job de acasă

 

Multe probleme pot fi rezolvate online, iar ședințele clasice pot fi înlocuite, la nevoie, cu ședințe prin Skype sau WhatsApp. Programul de muncă mult mai flexibil, care va deveni în scurt timp o regulă și la noi în țară, presupune multe avantaje pentru angajat și pentru companie, dar și unele dezavantaje. Iată ce trebuie să știi dacă și tu te-ai gândit să aplici pentru acest sistem modern de lucru.

Ce avantaje au companiile care acceptă munca de acasă

 

Tot mai multe companii acceptă ca angajații lor să lucreze câteva zile și de acasă, dacă doresc acest lucru. În occident această practică este mai des întâlnită, iar în ultimii ani începe să fie folosită și la noi în țară, datorită avantajelor pe care le are inclusiv asupra companiilor care aprobă acest sistem:

  • Angajații sunt mai mulțumiți și astfel vor rămâne mai mult timp în companie: munca de acasă poate fi o metodă eficientă și simplă de fidelizare a unui angajat.

  • Pot fi angajate și persoane cu dizabilități, care sunt specialiști foarte buni pe un anumit domeniu, dar care nu s-ar putea deplasa zilnic până la un loc de muncă.

  • Angajații vor fi mai productivi, pentru că se simt mai relaxați, mai puțin stresați și nu mai pierd timp prețios în trafic.

  • Companiile pot închiria un spațiu mai mic de birouri atunci când mulți angajați lucrează de acasă. În acest fel vor face economii importante cu chiria și cu echipamentele.

Avantajele angajaților care lucrează de acasă

Dincolo de aceste beneficii evidente pentru companii, cei mai câștigați sunt angajații care pot beneficia de acest program flexibil de muncă. Iată ce avantaje vei avea dacă ajungi să lucrezi de acasă:

  • Îți faci singur programul: poți începe să lucrezi la ce oră dorești, poți face câte pauze vrei, poți să ieși la o cafenea sau în parc și să lucrezi de acolo, important este ca la finalul zilei să fie gata tot ce aveai de făcut pe ziua respectivă.

  • Nu pierzi timp în trafic.

  • Nu te distrag alți colegi de la muncă, nu ai conflicte cu ei.

  • Poți sta în haine confortabile, nu ești obligat să ai o anumită ținută.

  • Economisești banii de transport, pentru că nu trebuie să te deplasezi în altă parte. În plus, nu mai trebuie să-ți comanzi mâncare, pentru că mănânci la tine acasă.

  • Te poți ocupa și de unele probleme personale: îți ajuți copilul la teme, ai grijă de el dacă este bolnav, scoți câinele la plimbare.

  • Vei echilibra mai ușor viața personală cu activitatea profesională, nu-ți vei neglija familia sau prietenii.

Un alt aspect care merită menționat, la care puțini se gândesc, dar care este unul dintre cele mai mari avantaje ale lucrului de acasă este că îți poți amenaja cum vrei spațiul de lucru. Acest detaliu contează foarte mult, pentru că vei lucra mai eficient dacă ai totul la îndemână și dacă muncești într-un spațiu aerisit, ordonat și decorat pe gustul tău.

La tine acasă îți poți aranja biroul cu toate accesoriile necesare de birotică și papetărie, astfel încât să ai la îndemână tot ce îți trebuie. Multe persoane nu se pot concentra eficient dacă pe biroul lor sau în încăpere este dezordine sau nu este curat. Lucrând de acasă, ai posibilitatea să-ți organizezi totul exact așa cum dorești.

Dezavantajele unui job de acasă

Pentru că nimic nu este perfect, avantajele muncii de acasă aduc la pachet și câteva dezavantaje de care trebuie să țină cont și companiile, dar și angajații. Dacă te-ai gândit să aplici pentru acest sistem de lucru, trebuie să știi că lucrul de acasă nu este potrivit pentru orice activitate și nici pentru oricine. Iată ce probleme pot să apară:

  • Te simți izolat de restul echipei și astfel îți va fi mai greu să comunici cu ei.

  • Ești deconectat de activitatea altor colegi și nu cunoști probleme și provocările cu care se confruntă restul echipei sau compania.

  • Îți poate fi greu să te organizezi eficient pentru ziua de muncă și astfel rămâi în urmă cu unele taskuri pe care ar trebui să le rezolvi.

  • Primești mai greu un feedback și te poți simți nesigur pentru că nu poți comunica rapid cu colegii sau cu șeful tău pentru a le cere un sfat.

  • Te poți plictisi din cauza lipsei de interacțiune cu alți colegi și în timp îți vei dori altceva, mai dinamic și mai interesant.

  • Șefilor le va fi mai greu să-ți monitorizeze activitatea și progresul și astfel șansele de a crește în cadrul companiei sunt mai mici.

Prin urmare, este posibil ca un job remote să nu fie soluția ideală pentru tine. Poate fi potrivită pentru prietenii și colegii tăi, dar dacă tu ești o persoană foarte sociabilă și proactivă, probabil te vei simți mai bine la serviciu, printre colegi cu care să interacționezi cât mai mult.

În schimb, dacă ai o personalitate mai introvertită, îți place să stai singur și să te organizezi pe cont propriu, ar fi bine să cauți un job unde să poți lucra de acasă. Dacă ai o familie, un copil mic sau dacă locuiești la o distanță foarte mare de serviciu, această soluție este, din nou, cea mai potrivită pentru tine.

Indiferent ce alegi, este important să te simți confortabil cu stilul de lucru și cu munca pe care o faci, să lucrezi într-un mediu plăcut și bine organizat, astfel încât să fii cât mai productiv.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/barb%C4%83-afaceri-oameni-de-afaceri-2326422/