Zile libere 2019 și 2020 - Calendarul complet al sărbătorilor legale

Într-o societate cu foarte multe responsabilități și din ce în ce mai puțin timp liber, lista sărbătorilor libere legale devine foarte importantă. Salariații sunt interesați să afle din timp care vor fi zilele libere oficiale, pentru a-și putea programa mini-vacanțe, scurte ieșiri din oraș sau pur și simplu timp petrecut alături de familie sau grupul de prieteni. Cumulate cu câte o zi sau două de concediu de odihnă, zilele libere de la stat pot fi cu adevărat utile pentru relaxarea de care avem cu toții atâta nevoie. 

Cuprins
Lista zilelor nelucrătoare rămase pentru 2019
Sărbători legale 2020 în România
Când vom avea zile libere de Paște în 2020? 
Zile nelucrătoare de vară în 2020
Zile libere de Crăciun în 2020

 

Suntem siguri că și pentru tine este foarte important să știi din timp calendarul sărbătorilor legale, așa că ne-am gândit să ți-l prezentăm atât pe cel valabil pentru anul acesta, cât și pe cel din 2020. Iată când te vei putea bucura de libere legale în următoarele luni.

Lista zilelor nelucrătoare rămase pentru 2019

 

Chiar dacă am trecut de jumătatea acestui an, lista zilelor libere oficiale nu s-a încheiat. Pentru finalul lui 2019, e bine să știi că 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, va fi liberă de la stat. Vestea proastă este că în 2019 această sărbătoare pică sâmbăta. Luna decembrie vine cu un cadou generos, pentru că pe 1, 25 și 26 decembrie toți salariații își vor putea face planuri departe de birou. Cu alte cuvinte, cu doar trei zile de concediu de odihnă vei putea beneficia de o săptămână întreagă liberă de Crăciun.  

 

Sărbători legale 2020 în România

 

Lista cu zile nelucrătoare din 2020 începe cu primele două zile din an, 1 și 2 ianuarie, care vor pica în mijlocul săptămânii, adică miercuri și joi. Cu alte trei zile de concediu de odihnă poți da startul lui 2020 prin odihnă, putându-te bucura de o săptămână întreagă la ski sau într-un resort elegant. 24 ianuarie prinde din urmă zilele libere oficiale, atunci când românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor. 

 

Când vom avea zile libere de Paște în 2020?

 

Pregătirile pentru Paște au întotdeauna nevoie de câteva zile de muncă în bucătărie, așa că pe 17 aprilie, când se sărbătorește Vinerea Mare, toți românii vor putea pune totul la punct pentru cea mai mare sărbătoare creștină. Paștele Ortodox va mai adăuga două zile libere plătite în listă, când pe 19 și 20 aprilie birourile vor fi goale. 

 

Zile nelucrătoare de vară în 2020

 

Dacă îți programezi din timp concediul, poți „salva” câteva zile din cele destinate odihnei, organizând o ieșire cu prietenii ori familia pe 1 mai, 1 iunie, 7 sau 8 iunie (de Rusalii). Două luni mai târziu, pe 15 august, când se sărbătorește Sfânta Maria, va fi din nou zi liberă, care, din păcate, va pica sâmbăta la anul. 

 

Zile libere de Crăciun în 2020

 

Calendarul zilelor libere își ia revanșa pe 30 noiembrie și 1 decembrie, adică de Sfântul Andrei și de Ziua Națională a României, când va aduce o veste minunată tuturor angajaților. Aceștia se vor bucura de două zile a săptămânii libere, luni și marți, care, combinate cu weekendul dinainte și cu alte câteva zile de concediu de odihnă, vor da un start relaxant sărbătorilor de iarnă. 

În 2020, Crăciunul va pica vineri, așa că românii se pot bucura de doar o zi liberă în contul Nașterii lui Iisus. 

 

Din nefericire, angajații din România au parte de mai puține zile libere oficiale decât cei din alte țări, precum Belgia, Lituania sau Cipru, care au la dispoziție 17 sau chiar 18 zile pe an, în afară de concediul de odihnă, pentru a se relaxa. Chiar și așa, e important să îți cunoști drepturile în acest sens și să ceri angajatorului tău să îți respecte dreptul la odihnă sau să îți plătească dublu orele de muncă, dacă absența ta de la locul de muncă în ziua declarată sărbătoare legală este strict necesară. 

sursa foto:https://www.pexels.com/photo/tilt-photography-of-calendar-schedule-number-18-60032/