Activități creative pentru copii: de la cea mai fragedă vârsta până la preadolescență

Pe lângă orele de somn și perioada alocată hrănirii, copiii sunt persoanele care dispun de cel mai lejer program. Atunci când vine vorba despre gestionarea timpului liber pe care îl are copilul tău, trebuie neapărat să iei în considerare ca acesta să facă niște activități care îl dezvoltă încă de la o vârstă fragedă, atât fizic, cât și psihic.

Unele dintre cele mai potrivite și benefice preocupări destinate tuturor copiilor sunt activitățile de creație. Acestea implică stimularea imaginației copilului tău, având ca rezultat dezvoltarea modului de gândire, una dintre trăsăturile esențiale cu care aproape niciun om nu se naște, însă care poate fi dobândită pe parcursul vieții.

Prin activitățile pe care le alegi pentru copilul tău, vei pune bazele unei creșteri sănătoase și armonioase, deoarece va dobândi numeroase abilități precum cele de comunicare, adaptare și cooperare.

Cuprins

1. Activități creative pentru copii: descoperă creativitatea copiilor pe criterii de vârstă

2. Dezvoltarea creativității copiilor în funcție de vârstă

3. Idei creative pentru copii de toate vârstele

Activități creative pentru copii: descoperă creativitatea copiilor pe criterii de vârstă

Atunci când îți dorești ca fiul sau fiica ta să deprindă abilități de creație trebuie să ții cont în primul rând de vârsta și dezvoltarea intelectuală a acestuia, iar mai apoi de aspecte precum lucruri de care este atras sau către care are o înclinație mai mare. A fi creativ reprezintă a avea o nouă perspectivă asupra lumii înconjurătoare și a învăța să o privești din diferite unghiuri.

Creativitatea la preșcolari

În perioada preșcolară, fiecare copil ar trebui să își dezvolte într-un mod armonios latura socio-emoțională, motrică și cognitivă. Astfel, pe lângă îngrijirea pe care i-o acorzi puiului tău, trebuie să ții cont de un lucru foarte important și anume educația pe care i-o oferi prin joc și joacă. Mai mult, această activitate îl va încuraja pe copilului tău să ia inițiativă și îl va ajuta pe tot parcursul vieții, deoarece va reuși să fie comunicativ, să se adapteze mult mai rapid în diferite situații și să ia singur decizii, crescându-i considerabil stima de sine.

1.1. Creativitatea la preșcolari - activitati creative pentru copii

 

La această vârstă frumoasă, jocurile îi dezvoltă creativitatea copilului tău. Acestea pot fi de diferite tipuri, precum verbale prin discuții cu părinții, bunicii sau alți membri ai familiei sau povești spuse de aceștia, diverse puzzle-uri, începând cu cele în care pur și simplu trebuie să potrivească o piesă într-o formă și continuând cu unele simple cu un număr redus de piese. De asemenea, în perioada actuală, creativitatea copiilor poate fi stimulată și dacă vizionează anumite desene, videoclipuri educative sau se joacă pe telefon sau tabletă, întrucât aceștia pot vedea diferite situații și se pot gândi ce ar face sau ce nu ar face ei, pot viziona cum se fac diverse lucruri și multe altele. Cu toate că este un lucru extrem de benefic, tu ca părinte sau persoană  care îl supraveghează trebuie să fii foarte atent și să nu lași copilul să exagereze cu televizorul sau telefonul și, de asemenea, să nu înlocuiești activitățile fizice care îi stimulează creativitatea copilului tău cu acestea.

Creativitatea la copiii mai mari de 6 ani

Un lucru benefic tuturor copiilor este ca până la vârsta de 6 ani să aibă dezvoltată această latură inventivă, acest lucru putând fi realizat prin îndrumarea mai multor persoane precum membri ai familiei și educatori. Nu trebuie să îți faci griji în cazul în care până în pragul acestei vârste, copilul tău nu a întreprins într-o foarte mare măsură această abilitate, deoarece poate fi dobândită pe tot parcursul vieții, pornind de la școala primară și gimnazială, până la studiile superioare sau diverse locuri de muncă. Toată viața participi la activități, te întâlnești cu diverse persoane în diferite ipostaze și te confrunți cu diferite situații, toate acestea stimulându-ți latura creativă.

 

1.2. Creativitatea la copiii mai mari de 6 ani - activitati creative pentru copii, rechizite, pictura

 

Școala este principalul loc unde creativitatea copiilor mai mari de 6 ani este pusă la încercare. Acolo, pe lângă teme și exerciții făcute în clasă la orele de limba și literatura română unde trebuie să inventeze propoziții, texte și multe altele, acestea ținând de imaginație, copilul tău participă la ore precum desen sau educație plastică, acolo unde întreprinde activități fizice, palpabile, care îl dezvoltă foarte mult.

Dezvoltarea creativității copiilor în funcție de vârstă

Toți copiii sunt creativi în felul lor propriu, indiferent dacă acest lucru este vizibil într-o măsură mai mare sau mai mică. Totuși, copilul tău își poate dezvolta această abilitate încă de la cele mai fragede vârste cu ajutorul unor jocuri, distracții și activități zilnice, precum lucru manual, pictură, bricolaj și multe altele.

Există numeroase tipuri de jocuri prin care poți dezvolta cu ușurință creativitatea copilului tău, începând de la lucruri simple precum activități care implică plastilină și modelaj, care ajută și la stimularea mușchilor mâinilor și coordonarea mână-ochi, până la activități mai complexe, cum ar fi joaca cu seturi de creație, prin intermediul cărora imaginația fiului sau fiicei tale va fi pusă la încercare.

Dezvoltarea creativității la preșcolari

Atunci când vine vorba despre dezvoltarea creativității unui preșcolar, trebuie să ții cont de tipurile de activități recreative și jocuri care se potrivesc perfect vârstei sale. Pentru acest lucru este important să fii bine informat atât cu privire la lucrurile pe care el le preferă, cât și la lucrurile pe care un copil de vârsta sa ar fi normal să le facă. Există numeroase tipuri de activități potrivite acestei vârste, care trebuie să vizeze în principal lucruri precum: învățarea literelor și a cifrelor, culorilor, anotimpurilor, animalelor etc.

2.1. Dezvoltarea creativității la preșcolari - activitati creative pentru copii (1)

 

Pentru a îmbina armonios utilul cu plăcutul, adică învățarea de noi lucruri și joaca, îi poți achiziționa copilului tău litere, cifre și figurine de lemn, potrivite perfect vârstelor mici. Acestea se găsesc în numeroase modele și forme, potrivite copiilor mici indiferent de gen. Un alt lucru important pe care trebuie să îl știe orice copil în perioada preșcolarității este recunoașterea principalelor culori. Una dintre  preferatele activități în acest sens pentru copiii de până la 6 ani o reprezintă pictura. Cu toate că inițial îți va părea un lucru deranjant din pricina murdăriei care s-ar putea produce, acesta este un mod unic și relaxant de a-i cunoaște preferințele copilului tău în materie estetică și ochi critic și de a-i descoperi eventualele înclinații spre artă. Pentru a putea efectua această activitate, este nevoie de un bloc de desen și de accesorii de pictură, precum un suport, pensule de pictură și acuarele. În materie de acuarele este potrivit ca în primă fază să alegi o gamă restrânsă de culori pentru pictură, pentru ca învățarea acestora să fie mai eficientă.

Dezvoltarea creativității la copii mai mari de 6 ani

Este foarte important ca dezvoltarea creativității copilului tău să fie un proces continuu, indiferent de vârstă. Odată cu atingerea obiectivelor educaționale potrivite vârstei de 6 ani, la care copilul tău își începe viața de elev, este neapărat necesar ca acesta să înceapă să întreprindă activități din ce în ce mai dificile, care îi stimulează folosirea atenției distributive.

Lucrul manual este una dintre cele mai benefice activități, deoarece prin intermediul acesteia, copiii vor reuși cu mare ușurință să rezolve probleme și să realizeze diverse obiecte, gândindu-se foarte atent la ce au de făcut, fiind stimulată gândirea logică. Diversele crafturi dezvoltă o serie de abilități care îi vor fi folositoare copilului tău toată viața. Pentru acestea ai nevoie doar de accesorii craft, de care copiii de orice vârstă se pot bucura atât la școală împreună cu colegii, cât și acasă alături de părinți. De asemenea, lucrul manual implică împăturirea, tăierea în diferite forme și lipirea între ele, putând fi folosită doar hârtie cartonată și accesorii specifice, precum perforatoare cu modele, foarfecă, mărgele, ștrasuri și perle și lipici. 

Este important ca în această activitate copilul tău să fie atent la detalii și să nu uite de completarea lucrării cu decorațiuni pe care le consideră potrivite, oferindu-i acesteia o notă personală, creativitatea lui fiind testată. Un alt material care poate fi folosit în activitățile de bricolaj este hârtia gumată, decorativă și floristică, fiind foarte utilă în realizarea decorațiunilor precum flori, poșete, bijuterii, etc. Acesta este un material care are nevoie de căldură pentru a se ondula, însă care este rezistent la ploaie și nu se decolorează în timp, deci poate fi folosit și în exterior.

2.1. Dezvoltarea creativității la preșcolari - activitati creative pentru copii (2)

Alte activități care îi vor antrena creativitatea copilului tău sunt jocurile de rol și rezolvarea puzzle-urilor. De asemenea, puzzle-ul poate fi o activitate de familie, ajutând la comunicarea cu părinții și ceilalți membri. Pe lângă rolul distractiv, acest joc are și o valoare cognitivă, deoarece pentru a-l completa este necesară punerea pieselor într-o poziție specifică, prin intermediul căreia copilul va reuși mai mult decât să le îmbine și anume să formeze o imagine.

Idei creative pentru copii de toate vârstele

Cel mai prețios timp îl reprezintă cel petrecut alături de familia ta, fiind temelia unei strânse relații între copii și părinți. Deseori, obișnuim să rezervăm timpul petrecut în familie doar pentru weekend, deoarece simțim că este suficient. În realitate, ar trebui să acorzi zilnic atenție timpului pe care îl petreci cu puiul tău, pentru că fiecare moment din viața sa este prețios și nu se va mai întoarce niciodată. Este foarte important ca atunci când petreci timp cu micuțul tău, să desfășurați activități care să îi îmbunătățească permanent starea fizică, emoțională și mentală.

 

3. Idei creative pentru copii de toate vârstele - activitati creative pentru copii de toate varstele

Știai că imaginația fiului sau fiicei tale nu are limite? Stimulează-ți încă de mic copilul să fie creativ, desfășurând cu el atât activități în doi, cât și de grup, care implică mai mulți membrii ai familiei. Pe lângă starea de bine pe care v-o creează timpul petrecut în familie, acesta mai are un rol benefic, și anume, cultivarea creativității.

Atunci când vine vorba despre idei creative pentru copiii de toate vârstele, facem referire la activități precum: descoperirea lumii fantastice a cărților, desenatul și cântatul. Cititul este în topul preferințelor atunci când vorbim despre stimularea creativității, fiind o metodă foarte bună de dezvoltare a vocabularului și a concentrării. La vârste foarte fragede, citirea poveștilor împreună cu cei mici reprezintă un ritual ce ar trebui să aibă loc în fiecare seară, deoarece pe lângă familiarizarea cu o carte, micuțul tău va învăța și va înțelege noi cuvinte și va avea parte de un somn liniștit. Dacă setea pentru lectură este cultivată încă din primii ani de viață este foarte probabil ca aceasta să devină o pasiune și un mod prin care gândirea copilului tău va evolua constant.  

Un copil care posedă o imaginație bogată își va dori mereu să se exprime. Una dintre modalitățile prin care acesta o poate face este desenatul. Prin desfășurarea acestei activități sunt stimulate diferite abilități, precum: creativitatea, concentrarea și imaginația. Evită să îți critici copilul atunci când face anumite greșeli precum depășirea conturului formei sau umplerea acesteia cu culori nepotrivite, deoarece își va pierde încrederea în sine. Dacă îți dorești ca fiul sau fiica ta să reușească să fie mai comunicativ și să își exprime cu ușurință emoțiile, muzica este unul dintre remediile principale. Aceasta îl va ajuta în numeroase moduri, precum îmbunătățirea stimei de sine, a memoriei și a disciplinei. Pe lângă acestea, muzica îl va ajuta pe micuțul tău să citească și să rezolve ecuații matematice cu o mai mare ușurință.

 

În concluzie, activitățile creative sunt extrem de benefice pentru copiii de toate vârstele, deoarece contribuie la o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a acestora. În funcție de tipul de activitate pe care îl alegi pentru copilul tău, toate laturile cognitive ale acestuia pot fi stimulate și pot ajunge la capacități foarte ridicate, însoțindu-l pe tot parcursul vieții. De asemenea, activitățile creative sunt oportunitățile care favorizează descoperirea unor capacități care se află în interiorul copilului tău și care este păcat să nu se materializeze niciodată.

 

Sursă foto: pexels.com