Cine a inventat hârtia și cât de actual este acest material în contextul digitalizării

Dacă la început aproape orice lucru nou se numea descoperire, odată cu trecerea timpului, aceste descoperiri s-au transformat în invenții. Iar una dintre ele a fost hârtia, acest material care acum este răspândit în întreaga lume și care este folosit în aproape orice industrie, dacă nu chiar în toate domeniile de activitate sub o formă sau alta.

Deși principala sa întrebuințare a fost legată de scris, de-a lungul anilor tehnologia a permis ca ea fie folosită și pentru alte activități, precum ambalajele, putând fi transformată în carton. În ziua de azi, însă, multe dintre serviciile și operațiunile care se bazau pe ea au început să fie digitalizate, iar ecranele au început să înlocuiască carnețelele de luat notițe și caietele, punând în pericol unul dintre lucrurile esențiale pe care toată lumea le învață în școală: scrisul de mână sau caligrafia.

Dar cine a inventat hârtia, care au fost principalele sale întrebuințări la început și care au rămas relevante până în prezent și, mai ales, mai este aceasta utilă în contextul digitalizării? Poți afla din rândurile de mai jos.

Cuprins

1. Cine a inventat hârtia și ce materiale i-au preceda

2. Istoria hârtiei și evoluția ei de-a lungul timpului
3. Cine a inventat hârtia și cât de actuală mai este ea

Cine a inventat hârtia și ce materiale i-au precedat

 

1. Cine a inventat hartia si ce materiale i-au precedat

Comunicarea este una dintre nevoile primordiale ale oamenilor, iar dacă la începuturi aceasta se limita la comunitatea mică din care erau alcătuite triburile, mai târziu, odată cu alte descoperiri geografice și popularea noilor teritorii au crescut și aceste necesități. De aceea, hârtia nu a fost prima metodă prin care omenirea comunica în scris. Printre materialele folosite în acele timpuri s-au regăsit argila, papirusul și pergamentul, dintre ele cel de-al treilea fiind unul dintre cele mai cunoscute și folosite îndelung de multe civilizații.

De la papirus, care era obținut din planta cu același nume care creștea pe malurile Nilului, s-a trecut apoi la pergament, care era tot un material natural, obținut de data aceasta din diverse piei de animale. În alte țări, precum China, acolo unde a fost inventată hârtia, se foloseau mătasea, lemnul și bambusul.

Oamenii nu s-au limitat la ce aveau, așa ca au continuat să caute și să evolueze, iar așa a apărut hârtia, acest element devenit primordial în comunicarea scrisă. Dar cine și când a inventat-o și mai ales de ce, dacă existau alte căi de a transmite informația? Aceasta a apărut pentru prima dată în China, în anul 105, în timpul dinastiei Han de Est.

Când a apărut hârtia

 

1.1. Cand a aparut hartia

Deși creată pentru a scrie istorie, hârtia este ea însăși istorie prin parcursul pe care l-a avut în dezvoltarea sa. Astfel, deși a apărut în anul 105 în China, fiind folosită în cel mai simplu dar important mod – cel de a comunica, aceasta a evoluat foarte mult în toate aceste mii de ani de existență. Astfel, în ziua de azi poate fi folosită nu doar pentru a scrie, ci și pentru:

  • a ambala de la cele mai mici obiecte și până la cele mai voluminoase articole;
  • a desena și picta;
  • a tipări bani, dar și alte materiale;
  • a imprima;
  • a bricola;
  • a crea articole de uz casnic, precum șervețelele și hârtia igienică;
  • a crea diferite tipuri de filtre pentru aparate electronice și electrocasnice.

Datorită multiplelor utilizări din ziua de azi, hârtia are foarte multe variații, în funcție de domeniul pentru care este folosită. Astfel, de la materialele din care se obține și până la lungime și grosime, tehnologia o face încă foarte relevantă chiar și în contextul digitalizării.

Revenit la când a apărut hârtia pentru prima dată și de ce a apărut ea, dat fiind faptul că existau variante de materiale de scris prin care se putea comunica, este foarte important de știut că pe vremurile respective, distanțele erau foarte greu de parcurs, durând dacă nu zile, chiar luni întregi, iar mesajul scris trebuia să ajungă la destinație întreg sau cât mai puțin distorsionat posibil. Pe lângă acest aspect atât de important, mai trebuie reținut și că:

  • pe lângă hârtie, au evoluat și cernelurile și instrumentele de scris;
  • procesul de producție a papirusului, pergamentului și a mătăsii în China era destul de greoi și chiar costisitor;
  • documentele scrise și care trebuiau păstrate mai mult timp erau foarte fragile și se deteriorau rapid;
  • greutatea materialelor precum lemnul și bambusul contribuiau și ele la nevoia apariției unuia mai ușor de utilizat și de păstrat.

Așadar, la vremea aceea, Împăratul Chinei a ordonat căutarea unui material mai ușor de obținut, dar și ca greutate și chiar mai ieftin, pe care se poate scrie. Este de remarcat simțul practic pe care oamenii îl aveau încă din acele timpuri și cum încercau să își simplifice munca și să își îmbunătățească nivelul de trai prin căutarea de soluții accesibile financiar.

Acestea au fost principalele motive pentru care a început căutarea unui nou suport pentru scris și care a devenit parte din istoria hârtiei.

Dar cine a inventat hârtia până la urmă? Care a fost acea minte sclipitoare care a descoperit acest material și a fost el așa de la început? După cum se știe prea bine, acum, aceasta se obține din celuloză care, la rândul său, se fabrica tot din lemn. Se poate spune, așadar, că principala sursă a invenției se păstrează până în ziua de azi, doar procesele tehnologice au permis evoluția sa, astfel încât să îndeplinească toate acele cerințe ale împăratului Han, care a ordonat căutarea acelei soluții care a dus la apariția hârtiei.

Deși a ordonat invenția sau, la vremea respectivă, căutarea unui material mai bun, consilierul Împăratului Han, Cai Lun, a fost cel care în anul 105 a cercetat până a ajuns la planta care urma să devină elementul central în producția de hârtie: cânepa. Dar și aceasta fusese descoperită cu câteva secole înainte, demnitarul conducătorului chinez nefăcând altceva decât să o prelucreze.

Cum a apărut hârtia

 

1.2. Cum a aparut hartia

Când și cum apărut hârtia? Cum multe din lucrurile din ziua de azi au la bază cercetarea, același lucru se poate spune și despre cel care a inventat hârtia. Astfel, consilierul Împăratului Chinei a fost cel care a descoperit că prin prelucrarea și obținerea mai multor materiale, printre care și cânepa, putea rezulta hârtia în forma modernă, folosită acum. Ușoară și subțire, aceasta a fost realizată pentru prima dată în istorie dintr-un amestec de coajă de copac (dud de cele mai multe ori), cânepă, pânză și chiar plasă de pescuit, care au fost măcinate, amestecate și înmuiate în apă timp de câteva zile până s-au transformat în pastă. Aceasta a fost apoi întinsă într-un strat subțire și lăsată la uscat, formându-se astfel foaia de hârtie.

Dar omul de încredere al împăratului nu s-a oprit la forma rudimentară a hârtiei, deși a fost considerată un mare succes la vremea respectivă, ci și-a continuat cercetările găsind diverse forme prin care a obținut un clei din amidon de orez impermeabil cu care a tratat foile, reușind să facă astfel ca toate înscrisurile și documentele emise la acea vreme să poată fi păstrate intacte și chiar protejate de diverși paraziți de-a lungul timpului.

Când se fac referiri la cine a inventat hârtia și cum întreaga omenire îi este datoare pentru una dintre cele mai folosite resurse, lumea este datoare poporului chinez, care l-a dat pe demnitarul Cai Lun și care a simplificat viața tuturor.

Istoria hârtiei nu se oprește în China anului 105, ci a evoluat atât de mult încât astăzi toată lumea se folosește de această resursă în foarte multe industrii.

 

Istoria hârtiei și evoluția ei de-a lungul timpului

 

2. Istoria hartiei si evolutia ei de-a lungul timpului

De când și de la cum a apărut hârtia au trecut mii de ani, însă aceasta încă și-a păstrat principala funcție: aceea de a putea scrie pe ea, dar cu destul de multe schimbări în evoluția sa, cum era și firesc.

Cum a trecut timpul și cum s-a dezvoltat istoria hârtiei? Iată cum a pătruns aceasta la întreaga civilizație, depășind granițele Chinei:

  • deși inventată în anul 105, hârtia a fost ținută secret timp îndelungat, ea ajungând abia în anii 900 în Siria și Egipt;
  • în Europa, hârtia modernă a pătruns abia în anii 1100, prima fabrică fiind înființată în anul 1150 în Valencia, Spania;
  • în România, hârtia a ajuns pe vremea lui Mircea Cel Bătrân, primele fabrici datând în anul 1539 la Sibiu, urmată de cea de la Brașov, deschisă în 1546.

De-a lungul vremii, întreaga omenire a contribuit la dezvoltarea hârtiei și a produselor din hârtie, astfel că în ziua de azi aceasta se găsește într-o mulțime de dimensiuni, sub formă de caiete, plicuri, etichete și tot felul de tipizate folosite în toate industriile.

Pe lângă acestea, există produsele din hârtie și carton, care sunt printre cei mai importanți contribuitori la dezvoltarea industriei creative. Astfel, de la hârtia cartonată la cea gumată folosită pentru tot felul de decorațiuni, precum și articole folosite pentru a pune în practică diverse idei de lucru manual pentru copii la școală sau grădiniță, precum și acasă, în timpul liber, acest material a început să fie utilizat din ce în ce mai des.

Așadar, în ziua de azi, hârtia își păstrează multe dintre funcțiile de bază și nu numai, utilitatea sa a fost extinsă destul de mult și în alte domenii. Dar rămâne ea de actualitate în contextul în care digitalizarea, computerele și telefoanele inteligente pot fi folosite pentru una dintre principalele sarcini pentru care a fost creată: scrisul? Da, rămâne destul de actuală.

Cine a inventat hârtia și cât de actuală mai este ea

 

3. Cine a inventat hartia si cat de actuala mai este ea

Cine a inventat hârtia nu știa la vremea respectivă că a creat unul dintre cele mai de folos lucruri pentru omenire. Mai mult, aceasta nu doar că își păstrează funcția esențială, și anume aceea de a fi folosită la scris și păstrat documente pentru foarte mult timp, de-a lungul timpului a căpătat foarte multe alte roluri, dar și forme.

Până la digitalizare, au existat alte pericole care îi ,,amenințau’’ existența, printre ele fiind apariția radioului și mai târziu a televiziunii, având în vedere ca hârtia a fost materialul principal pentru presa scrisă timp de multă vreme. Dar niciuna din cele 3 nu a dispărut.

Chiar și în contextul digitalizării, hârtia rămâne o componentă foarte importantă în viața omului, încă de la cele mai fragede vârste, multe rechizite școlare, precum caietele fiind realizate din acest material, și până la bătrânețe, multe persoane încă preferând să scrie și să își ia notițe chiar și pentru serviciu pe articole de birotică și papetărie. Pe lângă acestea, există îndustria ambalării și etichetării, unde doar mașinăriile folosite pentru aceste procedee au fost și sunt în continuă automatizare, dar nu și ambalajele propriu-zise.

Ceea ce poate fi o parte din adevăr este că, fiind o resursă obținută din celuloză, care la rândul său derivă din industria forestieră, rezervele de lemn fiind în pericol atunci când nu sunt exploatate corect, hârtia poate dispărea, însă acesta nu ar fi sfârșitul său. Din contră, grație digitalizării și reciclării, au apărut și vor continua să apară noi modalități de a transforma diverse materiale în hârtie, astfel procesul celui care a inventat-o fiind dus mai departe și îmbunătățit semnificativ.

Tot ce este vechi, toate procedurile și materialele au evoluat odată cu știința, însă hârtia, așa cum a fost ea inventată, și-a păstrat caracteristicile, ba chiar a fost îmbunătățită, astfel încât să capete valențe și utilizări noi, iar toate aceste lucruri o fac la fel de relevantă acum ca și în momentul în care a fost descoperită.

În ziua de azi, hârtia nu doar că nu și-a pierdut din relevanță, ba a ajuns să fie folosită în foarte multe alte domenii care nici nu existau pe vremea în care a fost creată, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai de folos invenții ale omenirii. Acesta este, poate, și secretul care o ajută să ,,conviețuiască’’ cu digitalizarea.

Istoria hârtiei este una dintre cele mai fascinante, însă mai mult ca sigur cei care au documentat-o nu știu tot adevărul din spatele său, în afara celui care a inventat-o și căruia întreaga omenire trebuie să îi fie recunoscătoare.

În concluzie, cine, când și cum a inventat hârtia – eruditul chinez Cai Lun, a fost unul dintre cele mai importante figuri ale istoriei, deoarece fără să își dea seama a oferit omenirii unul dintre cele mai importante instrumente: cel de a-și valorifica existență. De aceea, această resursă atât de prețioasă va fi întotdeauna de actualitate, chiar și în lumea modernă și în era digitalizării.

Sursa foto: Pexels.com.