Idei de pictură pentru a petrece timp de calitate cu cei mici

Creativitatea celor mici nu are limite, dacă este încurajată și stimulată, iar această calitate îi va ajuta enorm la maturitate, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Pictura este o modalitate foarte bună pentru ei de a se dezvolta emoțional și de a-și exprima trăirile, nevoile, dorințele și nemulțumirile. Ceea ce constituie o activitate distractivă pentru cei mici, prin care se pot relaxa și se pot descoperi pe ei înșiși, pentru părinți reprezintă o opțiune grozavă de a petrece timp de calitate cu aceștia. 

Beneficiile au fost subliniate de către specialiști în repetate rânduri: de la îmbunătățirea motricității și dezvoltarea percepției vizuale, până la prelungirea duratei de atenție și creșterea puterii de concentrare. Pentru ca cei mici să se bucure de toate acestea, e necesar să experimenteze cu cât mai multe tehnici și idei -  așa încât ți-am pregătit o selecție din care să te inspiri.

Cuprins
1. Idei de pictură - pregătirea de lucru

2. Idei de pictură pentru copii - tehnici pentru toate vârstele

3. Pictura pentru copiii mici - cum le influențează dezvoltarea?

Idei de pictură - pregătirea de lucru

 

Înainte de a trece la muncă, copiii și părinții trebuie să se asigure că au la îndemână toate produsele necesare. Mai mult decât atât, pentru a le oferi copiilor tot suportul de care au nevoie, părinții trebuie să înțeleagă ce reprezintă pictura pentru cei mici, ce îi fascinează la ea și care sunt nevoile lor, astfel încât să poată avea o atitudine concordantă, care să îi stimuleze și să îi ajute.

De ce sunt atrași copiii de pictură

 

1.1. De ce sunt atrasi copiii de pictura - fetita pictand pe hartie, ajutata de doamna cu ochelari si par alb

1.1. De ce sunt atrasi copiii de pictura - copil carliontat, pulover maro, la o masa, intinde mana spre pensoane  1.1. De ce sunt atrasi copiii de pictura - copil in hanorac portocaliu, tine in mana o panza pictata 

 

Copiii sunt atrași de distracție, ei vor să se joace, să exploreze, iar pictura se încadrează perfect aici. Cei mici caută permanent modalități prin care să se exprime, pentru că limbajul verbal este într-o fază incipientă, iar ei au multe de comunicat adulților.

Ceea ce le oferă pictura, în plus, este un rezultat concret, o operă, un produs pe care îl pot arăta altora, îl pot admira ei înșiși, își pot vedea evoluția, îl pot dărui unei persoane dragi, iar copiii au această nevoie de concretețe și se bucură când reușesc să realizeze ceva de unii singuri.

În plus, este o activitate cu grad ridicat de libertate, ceea ce ei apreciază mai mult decât s-ar crede, mai ales când părinții sunt mai restrictivi ori mai exigenți în așteptări.

Este foarte important ca acolo unde părinții sau profesorii remarcă înzestrare naturală și pasiune, copiii să fie încurajați să își exploreze talentul. O metodă bună este amenajarea în interiorul (sau chiar exteriorul) casei a unei zone dedicate picturii, unde copilul să aibă toate instrumentele necesare: de la culori și pensule, până la pânză și șevalet.

Cum pot fi atrași și cei care manifestă dezinteres?

 

1.1 Cum pot fi atrasi si cei care manifesta dezinteres - mana de copil albastra 1.1 Cum pot fi atrasi si cei care manifesta dezinteres - fetita si baiat, se uita mirati la oua pictate

 

1.1 Cum pot fi atrasi si cei care manifesta dezinteres - lampa alba, farfuriute cu colare, borcane cu pensoane 1.1 Cum pot fi atrasi si cei care manifesta dezinteres - fetita, isi picteaza mana pe panza, ajutata de cineva

 

„Tratarea” dezinteresului presupune, ca prim pas, identificarea cauzei lui. Fiecare artist ajunge, la un moment dat, să prefere anumite produse și tehnici, care ajung să reprezinte chiar o amprentă personală. 

Și copiii dezvoltă astfel de afinități, așa că ar trebui lăsați să lucreze cu ceea ce le face plăcere, pentru a nu le crea un element de stres care să-i facă să evite pictura. 

 

Folosirea de șabloane ușurează sarcina celor mici și îi ajută să obțină rezultate estetice. Pentru unii, comparația cu frați sau colegi mai pricepuți este descurajantă, așa că abandonează activitatea și chiar dezvoltă aversiune față de ea. Utilizând șabloanele, ei se pot juca în continuare cu culorile, iar rezultatul „va spune ceva”, așa că poate fi o încurajare de a continua să exerseze.

 

Opera, rezultatul final, poate fi atârnată pe perete, într-un spațiu alocat copilului, de unde să o poată arăta, eventual, bunicilor, rudelor și altor persoane care vin în vizită. Este o metodă bună de a le construi celor mici încrederea în ei înșiși și de a le da curaj, de a-i face să se simtă apreciați și de a-i încredința că munca lor contează și este valoroasă. 

 

Pentru unii copii, niciuna dintre aceste metode nu va funcționa și e în regulă să fie așa, nu ar trebui presați. Există alte forme de artă care s-ar putea să le placă mai mult și ar trebui încurajați să le descopere. Important pentru ei este să experimenteze pictura, în toate dimensiunile ei, înainte de a decide că nu li se potrivește. 

 

Materiale de bază pentru pictură

 

1.2. Materiale de baza pentru pictura - copil picteaza pe sevalet langa o padurice 

1.2. Materiale de baza pentru pictura - masa plina de borcane cu pensule  1.2. Materiale de baza pentru pictura - copil care strange o sticluta albastra 

Deși există numeroase stiluri, categorii și tehnici de pictură, trei materiale sunt esențiale - drept consecință, nu pot lipsi:

 

Vopselele. Fascinația pentru pictură vine din magia culorilor: din aspectul neobișnuit al pastelor colorate, care se întind, se amestecă între ele și dau nuanțe noi, care de care mai vii și mai delicioase. Alegerea vopselei variază, în funcție de suportul de pictură sau preferințe:

  • Cele mai cunoscute sunt acurarelele, solubile în apă și cu timp rapid de uscare, potrivite doar pentru o hârtie specială, mai groasă decât cea obișnuită. Totuși, popularitatea lor nu e pe măsura ușurinței tehnicii, care este una dintre cele mai dificile, în pofida aparențelor.
  • Guașele sunt o varietate de tempera și sunt mult mai versatile decât acuarelele, putând fi aplicate și pe alte materiale, precum lemnul sau piatra. Totuși, vopselele tempera sunt mai puțin potrivite pentru pânză, și mai mult pentru hârtie groasă sau alte materiale (spre exemplu, lemn).

 

Suportul. Deja am amintit hârtia și lemnul, însă se poate picta pe multe alte materiale (sticlă, piatră, plastic, folie de aluminiu etc.), de unde rezultă diverse tehnici și idei de pictură. Există și excepții, precum metalele, pentru care există produse dedicate, guașele și acuarelele neavând putere de acoperire. 

 

Un alt material popular, mai ales în ultimii ani, este pânza pentru pictură. Costurile sunt mai ridicate comparativ cu un bloc de desen, însă fiecare copil ar trebui să picteze cel puțin o dată pe pânză, pentru că experiența e complet diferită în raport cu hârtia. 

 

Instrumentul de pictură. Între culoare și pânză poate exista doar mâna artistului (dacă acesta alege să picteze cu propriile degete, tehnică de altfel foarte iubită de către copii), sau diverse instrumente: fie speciale (pensule), fie improvizate, în funcție de idei, de obiectele aflate la îndemână și de alte împrejurări. 

Cele mai folosite asemenea instrumente sunt, în mod evident, pensulele de pictură - de la cele sintetice, din naylon, până la cele naturale, din păr animal, fie că sunt cu coadă de plastic sau de lemn, nu pot lipsi din trusa micului artist. 


În plus față de aceste trei categorii de bază, ce nu pot lipsi, copiii pot avea nevoie și de alte accesorii pentru pictură: în special de pahare și palete. Pentru cei mai mici dintre ei, un șorț special s-ar putea să salveze multe hăinuțe de la un ciclu de spălare intensiv sau pete care refuză să iasă.

Idei de pictură pentru copii - tehnici pentru toate vârstele

 

2. Idei de pictura pentru copii - tehnici pentru toate vârstele - copii pictand dovlecei in iarba  2. Idei de pictura pentru copii - tehnici pentru toate vârstele - maini intinse spre un vas cu pensule

2. Idei de pictura pentru copii - tehnici pentru toate vârstele - maini pline de culoare, sprijinite pe masa, camasa albastra  2. Idei de pictura pentru copii - tehnici pentru toate vârstele - mama si fetita, isi picteaza mainile pe o coala mare, pe podea 

Pentru ca cei mici să nu se plictisească, este bine să aibă acces la cât mai multe tehnici. Ideile pot apărea și pe parcurs, putând proveni chiar și de la cel mic, însă, pentru început, iată câteva tehnici pe care le puteți testa împreună. 

Tehnici de pictură pentru copiii foarte mici

Tehnica firului de ață. În cadrul ei, se pictează cu fire de ață înmuiate în culori pentru pictură și plimbate peste hârtie, în diverse direcții și cu tot felul de mișcări. Poate fi combinată cu tehnica plierii, prezentată mai jos, în sensul că firele de ață sunt trase printre paginile îndoite, colorându-le simultan.

Pictura cu bureți. Fie că sunt bureți speciali pentru pictură, cumpărați din magazine de profil, fie că sunt improvizați, pictura cu bureți este mai facilă decât cea cu pensoane și mai potrivită, prin urmare, pentru copiii de cea mai mică vârstă. Este distractivă și diferită, iar bureții sunt disponibili în foarte multe variante: de la forme geometrice, până la bureți tip trafalet. 

2. Idei de pictura pentru copii - tehnici pentru toate vârstele - planta roz inchis, cu frunze, pictata pe fundal alb

2. Idei de pictura pentru copii - tehnici pentru toate vârstele - 2 fetite picteaza impreuna, perete galben in spate

 

Cu bandă de mascare. Ideală pentru copiii foarte mici, se începe cu un carton alb, pe care se va crea o formă (de exemplu, un gărduț) sau se vor trage niște simple linii, utilizându-se banda de mascare. Peste ea, copilul va picta liber, iar la final banda se va dezlipi, lăsând intactă forma creată inițial sau dungile trasate. 

 

După ce copilul mai crește și capătă o oarecare experiență, se poate trece la tehnici ceva mai complexe:

 

Cu frunze. Pot fi și flori, pietre sau altele elemente culese din natură (inclusiv coji de nucă sau fructe și legume), pe care copilul le va picta și cu care va amprenta, mai apoi, hârtia sau pânza. 

Această tehnică, numită a „ștampilei", reprezintă o variație a picturii cu bureți, dar necesită mai multă dexteritate și o viziune mai dezvoltată. În alte versiuni, în loc de obiecte naturale sau ștampile cumpărate, se poate improviza prin:

- biluțe de vată sau din folie de aluminiu;

- bucăți de folie cu bule, ce va fi înmuiată în culoare și aplicată pe hârtie;

- orice alt obiect ce poate fi ulterior spălat și folosit în continuare.

 

Cu cretă sau creioane cerate. Folosind una dintre aceste două opțiuni, copilul va colora hârtia de pictură (se va alege un bloc de desen cu hârtie mai groasă). Ulterior, folosind tempera albă și înmuind degetul în culoare, copilul o va aplica peste desenul inițial, iar ea se va colora, împrumutând pigmenți de la cretă sau creioane. La final, se pot lipi diverse decupaje, în funcție de fundal (nori, peștișori, flori, siluete etc.). 

Idei creative de pictură abstractă pentru copii

 

2.2. Idei creative de pictura abstracta - pensule insinse pe o piatra  2.2. Idei creative de pictura abstracta - copil picteaza cu galben pe fundal albastru  2.2. Idei creative de pictura abstracta - sticlute colorate imprastiate pe masa

 

Cu paie de băut. Aici, după ce se va picura acuarela pe hârtie, în stropi de diferite dimensiuni, copilul va sufla pe deasupra ei cu ajutorul unui pai, pentru a împrăștia culoarea. E o tehnică distractivă, dar are dezavantajul că tinde să lase un spațiu de lucru care necesită mai multă curățare decât altele.

Paiele de băut sunt o alternativă la pensulele clasice, cu care se pot face picturi abstracte. Alți înlocuitori pentru pensule, similar paielor, pot fi bețișoarele de urechi sau penele.

Cu siguranță copiii vor aprecia inventivitatea și mai ales elementul de noutate.

O altă tehnică foarte iubită de către copii, datorită rezultatului surprinzător, este a colorării unei jumătăți de hârtie, care apoi se pliază, pentru ca cealaltă să împrumute culori de la cea dintâi, obținându-se un efect de „oglindă”. 

Idei de pictură cu obiecte din propria locuință

 

2.2 Idei de pictura cu obiecte din propria locuinta - copil care amesteca niste culori intr-o farfurie  2.2 Idei de pictura cu obiecte din propria locuinta - copil picteaza pietre, carioci si acuarele

Nu în ultimul rând, câtă vreme creativitatea e singura ce poate impune limite, nu uitați că orice obiect din locuință e susceptibil să devină instrument de pictură. 

Un astfel de exemplu e tehnica cu furculița. Fie că sunt din plastic, sau din metal, ideea e destul de cunoscută, fiind simplă, dar cu rezultat surprinzător: copiii pot picta ușor un pâlc de lalele colorate înmuind partea din spate a furculiței în culoare și apoi amprentând hârtia.

Pictura pentru copiii mici - cum le influențează dezvoltarea?

 

3. Pictura pentru copiii mici - fetita picteaza perete alb cu mainile

3. Pictura pentru copiii mici - baiat cu tricou in dungi albastre si alti copii in funda, picteaza pe sevalet


3. Pictura pentru copiii mici - fetita cu bentita galbena cu imprimeuri albastre

Pentru că s-au făcut numeroase studii, iar rezultatele sunt noi și interesante, iată câteva dintre beneficiile picturii în creșterea armonioasă a copiilor:

  • dezvoltarea creativității și a inteligenței emoționale;
  • îmbunătățește memoria, precum și abilitățile de comunicare, dacă cei mici sunt invitați, odată finalizată lucrarea, să o prezinte;
  • crește stima de sine;
  • reducerea stresului și anxietății;
  • pentru copiii care nu au învățat încă să scrie, pictura e un antrenament bun;
  • îi învață să își exprime sentimentele, punându-le pe hârtie;
  • îi învață, de asemenea, să ia decizii și să rezolve probleme;
  • le descoperă relația cauză-efect;
  • la vârste fragede, e o experiență senzorială ce le facilitează înțelegerea naturii și mediului înconjurător;
  • le construiește răbdarea și puterea de concentrare. 

 

3. Pictura pentru copiii mici - cutie acuarele culori amestecate

Iată, așadar, cât de utilă și fascinantă deopotrivă s-a dovedit a fi o activitate banală în aparență. Arta, în general, este esențială în dezvoltarea armonioasă a oamenilor și în special a copiilor. 

 

Pictura este o formă de artă complexă, dar accesibilă, ceea ce o face cu atât mai grozavă, pentru că înseamnă că foarte mulți copii se vor putea bucura de ea. 

Tu ce tehnică vei încerca prima dată cu copilul tău?




Surse foto: pexels.com, unsplash.com.