Lucru manual pentru copii: cele mai bune idei de activități și beneficiile lor în dezvoltarea celor mici

Anii copilăriei sunt poate cea mai spontană perioadă, plină de creativitate, iar de aceea lucrul manual pentru copii trebuie încurajat cât se poate de mult. Este extrem de important ca cei mici să-și exploreze propriile interese creative și să-i lași să se exprime în diverse moduri. Îi poți încuraja implicându-te activ în aceste activități și ajutându-i cu diverse idei de lucru manual pe care să le încercați împreună acasă. Exersează mintea copilului cu următoarele proiecte utile și frumoase și află care sunt cele mai importante beneficii pe care acestea le aduc micuților.


Cuprins

1. Lucru manual pentru copii: descoperă idei și activități utile și creative

2. Beneficiile lucrului manual pentru copii

 

Lucru manual pentru copii: descoperă idei și activități utile și creative

 

1_lucru-manual-pt-copii-margele

 

Chiar dacă nu ești cea mai îndemânatică persoană, există o mulțime de activități de lucru manual pentru copii pe care le poți face fără prea mari eforturi. Ceea ce este cu adevărat important din toată această experiență este interacțiunea dintre tine și cel mic și nenumăratele beneficii în dezvoltarea lui. Așadar, nu doar lucrul manual în sine oferă avantaje, ci și legătura puternică ce se creează între părinte și copil.

 

Idei de lucru manual pentru copii: seturi de creație și alte decorațiuni

Cu ajutorul acestor activități de lucru manual pentru copii, simple și rapide, va exista întotdeauna o modalitate de a petrece timp creativ împreună cu cel mic. Aprovizionează-te cu câteva accesorii pentru creație și descoperă idei pe care trebuie să le încerci: 

  • Implicarea copiilor în diverse activități dezvoltă motricitatea, creativitatea, precum și alte abilități. Oferă-le celor mici experiențe distractive cu diverse seturi creative, cu ajutorul cărora să-și poată confecționa singuri diverse obiecte sau decorațiuni pentru casă.
  • Crăciunul este un moment perfect pentru a-i încuraja pe copii să realizeze brăduți, globuri sau cizmulițe. Formele decorative din lemn și stickerele cu motive de Crăciun sunt printre cele mai utilizate accesorii de lucru manual pentru copii.

  • Lasă-i pe cei mici să experimenteze magia lucrului manual cu ajutorul kiturilor din fetru sau a celor de croșetat și de cusut. Acestea pot fi activități relaxante nu doar pentru micuți, ci și pentru tine, că adult. Seturile de brățări le permit copiilor să se joace cu nuanțele și să realizeze diferite opere de artă.

 

1_lucru-manual-copii-decoratiuni-craciun

 

1_activitati-lucru-manual-copii-accesorii-creatie

 

1_idei-lucru-manual-copii-seturi-creative

 

1_activitati-de-lucru-manual-copii-decoratiuni-de-paste_1

Lucru manual pentru copii din hârtie

Când te gândești la lucru manual pentru copii din hârtie, cu siguranță există o mulțime de idei care îți vin în minte. Poți găsi hârtie cartonată în diverse variante, așa că posibilitățile de creație sunt nesfârșite. Iată câteva proiecte pe care le poți încerca cu cel mic! 

Origami - tehnica origami este extrem de cunoscută și are diferite niveluri de dificultate. Prin urmare, poate fi încercată de copiii de toate vârstele. Tot ce ai nevoie pentru a începe este o bucată de hârtie mai subțire pentru a fi mai ușor de împăturit. Modelele pe care le poți realiza sunt variate, de la fluturași de decorat ferestrele la broscuțe simpatice.

 

1_importanta-lucrului-manual-origami-lebada

Fluturași din hârtie - pentru această activitate, nu ai nevoie de prea multe unelte de creație. Hârtia gumată, decorativă sau floristică îți poate fi de ajutor pentru idei mai îndrăznețe, dar poți utiliza și hârtie creponată, glasata și colorată pentru acest proiect. Decupează materialul ales în formă de aripi, pliază-l pentru a arăta ca un acordeon și leagă-l cu o mică sfoară colorată. Fluturașii pot fi decorați după bunul plac cu stickere și abțibilduri sau cu mărgele, ștrasuri și perle adezive.

Omida veselă -  se face foarte simplu prin realizarea unor cercuri din hârtie în culoarea dorită, lipirea lor și confecționarea antenuțelor din diverse accesorii craft, precum sârmă plușată sau pom-pom.  

Curcubeu din hârtie - este un proiect simpatic, pe placul tuturor copiilor. Există diferite metode de a realiza o astfel de activitate de lucru manual din hârtie și totul ține de imaginație. Îi poți da celui mic diferite elemente și forme decorative sau perforatoare cu model pentru a confecționa singur un curcubeu, după propriile idei. 

Meduze din hârtie - încurajează abilitățile copiilor făcând mici meduze prin decuparea hartiei în formă de bucle și tentacule. Lipește-le ochi și apoi oferă-le diferite expresii ale feței (amuzante, triste, răutăcioase) prin desenarea gurii așa cum dorești.  

 

1_dezvoltare-lucru-manual-copii-origami-pasari

 

1_lucru-manual-pentru-copii-fin-hartie-elefant.jpg

 

Activități de lucru manual pentru copii: pictură, plastilină și modelaj

 

1-idei-de-lucru-manual-pentru-copii-din-carton

Fie că micuțul tău este deja pasionat, fie că este abia la început de drum și vrei să-i încurajezi creativitatea, descoperă în cele ce urmează câteva idei de lucru manual pentru copii, distractive și practice, pe care cel mic le va îndrăgi cu siguranță. 

Pictură 

Dacă ești în căutarea unor idei de joacă pentru copii, pictatul nu trebuie să lipsească, având un efect calmant asupra celor mici. Tot ce trebuie să faci este să achiziționezi câteva accesorii de pictură pe care micuțul tău să le folosească cu drag și spor. Poți încerca diverse stiluri, cum ar fi cel de suflare prin paie. Este simplu și distractiv pentru copiii de toate vârstele. Folosește un pai pentru a sufla culorile de pictură pe hârtie și creează desene interesante. O altă activitate artistică interactivă poate fi pictatul cu stropi și reprezintă o modalitate foarte bună de exprimare a emoțiilor pentru copii.   

Plastilină și modelaj 

Din categoria lucru manual pentru copii, activitățile cu plastilină nu au cum să lipsească. Acestea oferă o experiență excelentă senzorială și de învățare pentru copii, fiind ideală pentru dezvoltarea creativității și a motricității fine. Mișcările realizate în timpul jocului întăresc mușchii mâinilor copilului și dezvoltă abilitățile motorii.

Pentru astfel de activități, ai nevoie de plastilină și accesorii de modelaj, precum planșete, forme sau unelte de modelat. Dacă copilul este mai mic de vârstă, poți începe prin a face modele simple, care să se limiteze la crearea de forme și texturi. Sau, pur și simplu, îl poți lăsa să se bucure de senzația de a ține în mână plastilină. Important este să-l lași să o folosească într-un mod care se potrivește intereselor sale.

Copiii mai mari pot experimenta mai profund creațiile minunate care se pot realiza cu ajutorul plastilinei. Astfel, ei pot pregăti forme de brioșe, fursecuri, pizza sau pot face planetele din sistemul solar. Posibilitățile de joacă sunt infinite când vine vorba de plastilină și modelaj.

 

1_idei-lucru-manual-pentru-copii-plastilina

 

1_idei-lucru-manual-copii-pictura

 

Cum îi încurajezi pe copii să realizeze activități de lucru manual?

Copiii sunt diferiți și pot avea diverse preferințe. În timp ce unii sunt mai dinamici și au o înclinație către sport, alții preferă să petreacă timpul cu jucăria preferată. Dar chiar dacă cel mic pare să nu aibă înclinație către activitățile de crafting, cu puțină încurajare îi vei stârni interesul. Următoarele sfaturi îți pot fi de ajutor:

  • Acordă-i suficient timp și spațiu pentru a dobândi noi abilități în ritmul propriu.

  • Încurajează activitățile de lucru manual de grup, în care copiii să poată socializa.

  • Începe cu personajul preferat și alege obiecte de artizanat bazate pe acesta.

  • Dacă copilul tău adoră trenulețele, puteți decupa împreună imagini din reviste și ziare și le puteți lipi într-un album.

  • Creează-le experiențe care pot fi o sursă de inspirație. De exemplu, o vizită la un muzeu sau prima zăpadă pot fi reproduse ulterior în activitățile de crafting.

  • Refolosește diverse obiecte precum cutii de pantofi goale, paie sau capace de sticlă și încurajează-l pe copil să realizeze ceva din ele. Posibilitățile sunt infinite și s-ar putea să fii surprins de creativitatea celui mic.

  • Lucrează alături de el la activitățile de bricolaj deoarece participarea familiei îl va încuraja să continue. Explică-i că are voie să greșească și că arta poate fi văzută în diverse feluri.

Beneficiile lucrului manual pentru copii

 

2_beneficii-lucru-manual-copii

Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie de activități educative, care se pot face oriunde și oricând: acasă, la bunici, în weekend-uri sau în vacanțe. În plus, acestea reprezintă și un mod plăcut de a petrece timpul și de a evita că micuții să fie acaparați de telefoane și tablete. Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai importante beneficii ale lucrului manual pentru copii și de ce merită să investești timp în astfel de activități.

Beneficiile lucrului manual în dezvoltare: abilități cognitive și creative

Lucrul manual și creativitatea se află în strânsă legătură și nu este niciun secret faptul că îi ajută pe copii să-și exprime ideile, dar și să greșească și să se corecteze pe viitor. Jocul creativ este important pentru antrenarea creierului, dar și pentru îmbunătățirea dezvoltării fizice, sociale, cognitive și emoționale a copiilor. De asemenea, este modalitatea perfectă de a stimula și de a dezvolta abilitățile de bază pentru viața de zi cu zi. Prin intermediul activităților de lucru manual, copiii își dezvoltă creativitatea, care este extrem de importantă pe tot parcursul vieții. 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale lucrului manual în dezvoltarea creativității:

  • Îi încurajează pe copii să-și exprime gândurile și emoțiile într-un mod creativ.

  • Dobândesc abilități de bază pentru rezolvarea problemelor.

  • Contribuie la dezvoltarea abilităților de interacțiune socială, a celor de comunicare și a încrederii în sine.

  • Cu ajutorul lucrului manual, copiii vor explora și vor învăța o mulțime de lucruri noi, care pot fi foarte folositoare și interesante.

  • Deschide oportunități noi de a testa idei și diferite moduri de gândire. 

Prin urmare, creativitatea este importantă pentru autoexprimare și nu este același lucru cu îndemânarea, inteligența sau talentul. De asemenea, aceasta nu presupune competitivitate între copii, ci mai degrabă explorarea, descoperirea și testarea diferitelor modalități de a rezolva o provocare. 

Lucrul manual este extrem de important și pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Iată de ce:

  • Activitățile de lucru manual stimulează mai multe zone ale creierului și îmbunătățesc coordonarea bilaterală între partea stângă și partea dreaptă a creierului, ceea ce duce la dezvoltarea cognitivă. 

  • Activitățile creative de orice fel accelerează dezvoltarea mușchilor din mâini și degete, îmbunătățind abilitățile motorii fine, care sunt esențiale în primii ani. 

  • Lucrul manual oferă copiilor oportunitatea de a învața despre forme, culori și numere. Aceste lucruri sunt componente esențiale ale procesului de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor.

  • În timp ce își pun în aplicare ideile, copiii fac comparații de mărime și se gândesc la diverse conexiuni. Ei fac diferite alegeri, precum locul în care ar trebui să fie plasată o imagine sau un obiect, ce dimensiuni de piese ar trebui să folosească și unde să fie plasate în raport cu celelalte. 

  • Lucrul manual oferă copiilor posibilitatea de a exersa activități structurate, care respectă anumite etape și de a-și menține atenția și concentrarea timp îndelungat. 

  • Importanța lucrului manual la copii constă și în oferirea acestora unei șanse de a fi independenți, de a-și folosi imaginația, de a explora și de a fi creativi.  

Beneficiile lucrului manual în educație

 

2-beneficiile-lucrului-manual-in-educatie

Avantajele oferite de crafting sunt numeroase, acest tip de activități fiind un element vital și valoros pentru copii. Beneficiile lucrului manual în educație sunt greu de ignorat iar câteva dintre ele sunt evidente. Astfel, craftingul încurajează lectura prin urmărirea instrucțiunilor care permit realizarea proiectelor dorite. Acest lucru reprezintă un exercițiu suplimentar pentru ceea ce învață la școală.

De asemenea, printre avantaje se numără și dezvoltarea conceptelor matematice de bază, care au un efect pozitiv, mai ales asupra dezvoltării abilităților la preșcolari. De exemplu, înșirarea mărgelelor este o modalitate excelentă de a exersa numărarea. Acestea sunt cele mai importante abilități pe care cei mici le vor folosi mai târziu la școală dar nu sunt singurele. Stimularea stimei de sine, dezvoltarea competențelor de socializare, încurajarea gândirii critice și dezvoltarea rezilienței și a răbdării reprezintă alte beneficii importante ale lucrului manual în educația copiilor.  

În concluzie, lucrul manual pentru copii joacă un rol extrem de important în dezvoltare, dar și în sudarea legăturii dintre părinți și micuți. Este o modalitate minunată de a crea cele mai frumoase legături cu copiii și amintiri de durată. Interacțiunea din primii ani de viață cu familia și cu cei din jur este esențială pentru o  dezvoltare și o educație optimă. Activitățile de crafting promovează interacțiunile sociale care ajută la dezvoltarea abilităților lingvistice și cognitive.

Sursa foto: pixabay.com, unsplash.com.