Ce trebuie să știi despre perioada de probă

 

Tinerii care se angajează pentru prima dată pot avea îndoieli atunci când angajatorul le vorbește despre o perioadă de probă care va fi trecută în contractul lor de muncă. Acest lucru nu este însă un abuz și nici nu înseamnă că angajatorul nu are încredere în abilitățile lor. Perioada de probă este reglementată prin lege și aduce numeroase avantaje atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Iată ce trebuie să știi despre această opțiune, care apare deseori într-un contract de muncă.

 

 

Care sunt avantajele perioadei de probă

 

Perioada de probă nu este obligatorie, ea poate fi însă inclusă în contractul individual de muncă, dacă ambele părți (angajatul și angajatorul) și-au dat acordul. În această perioadă, care poate dura de la câteva zile la câteva luni, în funcție de tipul de contract și de rolul pe care îl va avea noul angajat, vor fi testate abilitățile sale, pentru ca angajatorul să vadă dacă este potrivit pentru job. Și candidatul va testa, la rândul său, modul în care se poate integra la noul loc de muncă și își da seama dacă se simte bine acolo. Prin urmare, există beneficii de ambele părți.

 

Avantajele pentru angajat:

 

 • Va avea timp să deprindă toate abilitățile necesare pentru noul său job.

 • Își va cunoaște colegii și va vedea dacă se înțelege cu ei, dacă nu apar conflicte.

 • Va cunoaște cultura organizațională din care va face parte și își va da seama dacă mediul de lucru i se potrivește.

 

Avantajele pentru angajator:

 

 • Va observa cum lucrează noul candidat, dacă își îndeplinește corect sarcinile.

 • Va vedea cum se integrează în echipă noul candidat, dacă apare conflicte, neînțelegeri, dacă este o persoană dificilă.

 • Își da seama dacă noul angajat are cu adevărat abilitățile necesare pentru a ocupa acea funcție, așa cum a susținut în cadrul interviului.

 

 

 

Pe toată durata perioadei de probă, angajatul va beneficia de toate drepturile unui salariat și va fi plătit cu salariul stabilit prin contractul de muncă. Un mare avantaj al perioadei de probă, atât pentru angajat cât și pentru angajatorul, este că atunci când părțile nu se înțeleg și nu vor să continue colaborarea, contractul de muncă poate înceta pe loc, printr-o notificare scrisă, fără preaviz sau motivare.

Din păcate, unele companii profită de acest sistem și abuzează, preferând să angajeze oameni doar în perioada de probă și apoi să-i dea afară pentru a aduce alții. Există însă o lege care limitează acest abuz: dacă timp de 12 luni niciun candidat nu a trecut de perioada de probă pentru o anumită funcție, angajatorul este obligat să angajeze direct următoarea persoană, fără ca aceasta să mai treacă prin perioada de probă.

De asemenea, perioada de probă se poate stabili o singură dată pe durata unui contract de muncă. Însă dacă salariatul va primi o altă funcție, atunci el poate trece din nou printr-o perioadă de probă, pentru a demonstra că este potrivit pentru noul job.

Perioada de probă poate fi prelungită printr-o clauză specială care va fi trecută în contract, dacă ambele părți doresc acest lucru și consideră că este necesar.

 

Care este durata perioadei de probă

 

Durata perioadei de probă diferă în funcție de tipul contractului de muncă și de responsabilitățile pe care le va avea noul angajat. Astfel, potrivit Codului Muncii, există următoarele variante:

 

Perioada de probă pentru un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată:

 

 • Pentru o funcție de execuție: cel mult 90 de zile calendaristice

 • Pentru funcție de conducere: cel mult 120 de zile calendaristice

 • În cazul persoanelor cu handicap, perioada de probă este de cel mult 30 de zile

 

Perioada de probă pentru un contract individual de muncă pe perioadă determinată:

 

 • Contractul este pe o perioadă mai mică de 3 luni: perioada de probă poate fi de 5 zile lucrătoare.

 • Contract cu o durată de 3-6 luni: perioada de probă este de cel mult 15 zile lucrătoare.

 • Contract pe o durată mai mare de 6 luni: 30 de zile lucrătoare sau 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.

 

Perioada de probă la un contract de muncă temporară:

 

 • Contract pentru 1 lună sau mai puțin: cel mult 2 zile lucrătoare

 • Contract de muncă pentru 1-3 luni: cel mult 5 zile lucrătoare

 • Contract pe 3-6 luni: cel mult 15 zile lucrătoare.

 

La finalul perioadei de probă, există 3 opțiuni:

 

 • Candidatul este angajat pe funcția pentru care a aplicat.

 • Colaborarea încetează și angajatorul caută un alt candidat.

 • Perioada de probă este prelungită cu acordul părților, printr-o clauză scrisă și trecută în contractul de muncă.

 

Prin urmare, perioada de probă este o soluție avantajoasă atât pentru angajat cât și pentru angajator. În acest fel, va fi evident dacă noua colaborare va decurge bine, dacă noul candidat este potrivit pentru acea funcție și în acea companie sau dacă ar fi mai bine să fie ales altcineva. Când semnezi un contract de muncă trebuie să citești atent inclusiv mențiunile referitoare la perioada de probă și să te asiguri că durata acesteia respectă prevederile legale.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/american-analiza-brainstorming-3991820/