Unitate Protejată Autorizată

În comercializarea și intermedierea de produse ce se pot deduce din fondul pentru handicap datorat către stat de companiile ce au peste 50 de angajați

Ce este o unitate protejata?

Conform Legii 448/2006, unitatea protejata autorizată este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul careia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezintă cel puțin 30% din numărul total al angajaților, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puțin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților, precum și orice forma de organizare aleasă pentru desfășurarea unei activitati economice de către o persoană fizica detinatoare a unui certificat de incadrare in grad de handicap.

Cine poate beneficia de serviciile unei unități protejate?

Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu dizabilități într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

  • să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități
  • să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute mai sus, să achiziționeze produse sau servicii printr-un parteneriat cu o unitate protejată autorizată.

Care sunt domeniile de activitatea pentru care unitatea protejată poate încheia cu terțe entității un acord de parteneriat?

Domeniile de activitate pentru care unitatea protejată poate încheia cu terțe entității un acord de parteneriat, în care sunt implicate persoanele cu handicap/invalide gradul III angajate, sunt doar acele domenii menționate în anexa autorizației de funcționare ca unitate protejată și în Registrul unităților protejate regăsit pe site-ul www.anpd.gov.ro.

Cum incepi parteneriatul cu Unitatea Protejată Autorizată?

1.Identificati bugetul lunar pe care il puteti folosi pentru a achiziționa produse și servicii

Formula de calcul a fondului persoanelor cu dizabilități este:
((nr. angajați * 4%) * salariul de baza minim brut) / 2
(Exemplu calcul pentru 50 angajați: ((4 % * 50 ) * 3300) / 2 = 3300 RON).

2.Contactati-ne pentru a incheia contractul si acordul de parteneriat cu Unitatea Protejată Autorizată

Dovada achiziţionării produselor sau serviciilor de la unităţile protejate autorizate este reprezentată de contractul comercial, factura şi dovada plăţii.

3.Confirmarea comenzii

Alegand sa achizitionati produse și/sau servicii de la o unitate protejată autorizata, va puteti reduce considerabil cheltuielile si aveti garantia ca sumele platite sunt deductibile.