Combinarea culorilor în pictură: Teoria culorilor, tehnici de pictură, armonia și simbolistica culorilor pe care trebuie să le cunoască copilul tău pasionat de pictură

Culorile sunt elemente esențiale ce fac parte din viața fiecărei persoane, deoarece tot ce vedem în jurul nostru are, mai mult sau mai puțin, culoare. Acestea au capacitatea de a ne influența modul în care privim lucrurile sau felul în care ne comportăm, în funcție de intensitatea tonurilor și a nuanțelor, fiecare având o anumită simbolistică. De aceea, combinarea culorilor în pictură, se ghidează după anumite teorii, pentru obținerea efectelor dorite în ilustrarea picturilor. Prin intermediul utilizării culorilor în pictură, se pot exprima atât stări, cât și sentimente, fără a fi necesar să folosim cuvinte. 

Așadar, dacă ai observat că micuțul tău are o predilecție către un domeniu artistic, în special către pictură, acest articol vă va fi de ajutor amândurora, pentru a putea înțelege mai bine acest domeniu, dar și pentru a-l ajuta să se specializeze în această direcție.

Prin urmare, în continuarea acestui articol, vei afla mai multe detalii despre teoria culorilor în pictură, tabelul pentru combinarea optimă a culorilor, tehnica, armonia și simbolistica culorilor în pictură.

Cuprins

1. Combinarea culorilor în pictură: Teoria culorilor în pictură

2. Combinarea culorilor în pictură: Tehnici de pictură utile pentru copilul tău
3. Combinarea culorilor în pictură: Care este simbolistica culorilor în pictură?

 

Combinarea culorilor în pictură: Teoria culorilor în pictură

 

1. Combinarea culorilor in pictura, culori, copil, pictat, Biroticienii.ro

 

Copilul tău are o afinitate față de pictură, îl surprinzi adesea desenând, pictând sau combinând diverse culori? Dacă ai observat aceste lucruri, înseamnă că ai alături de tine un mic artist sau o mică artistă care necesită o îndrumare corectă în acest sens. 

 

De aceea, noi îți vom oferi câteva noțiuni de bază ale picturii, pentru a ști ce este necesar să îi prezinți, pe lângă ceea ce va învăța la școală, la ora de desen sau la cursuri suplimentare, de specialitate. De asemenea, pentru a se putea exprima așa cum simte, în picturile sale, îi vor fi de folos acuarelelepensulele pentru picturăaccesoriile pentru picturătempera sau guașele care, după uscare, vor căpăta o tonalitate și mai deschisă la culoare. Pe lângă aceste instrumente minunate ce au o calitate premium, oferite de noi, echipa Biroticienii, micuțului pictor sau micuței pictorițe, nu trebuie să îi lipsească culorile pentru picturăblocul de desen sau pânza de pictură care să fie să fie așezată pe șevalet, pentru adevărații pasionați de artă și pictură. Toate aceste instrumente vor fi foarte potrivite pentru diferitele tehnici de pictură pe care copilul tău le va învăța pe parcurs.

 

1. Combinarea culorilor in pictura, copii, acuarele, bloc de desen, tempera, guase, creioane colorate, pensule, sevalet, instrumente de pictura, picturi, Biroticienii.ro

 

1. Combinarea culorilor in pictura, fetita, mama, pictura, sevalet, pensula, tempera, natura, Biroticienii.ro

 

1. Combinarea culorilor in pictura, fetita, mama, pensula, acuarele, pictat, natura, Biroticienii.ro

 

În primul rând, este necesar să se cunoască noțiuni de bază despre teoria culorilor. Aceasta se regăsește în jurul nostru, fie că vorbim despre culorile naturii sau cele ale diverselor obiecte personale. De asemenea, teoria culorilor este prezentă în pictură, modă, publicitate și multe alte exemple precum acestea. 

 

Teoria culorilor are la bază cercul cromatic care mai este cunoscut și sub denumirea de roata culorilor ce provine din limba engleză, color wheel. În continuare, îți vom prezenta ce înseamnă cercul cromatic sau roata culorilor.

 

Cercul cromatic al culorilor: Culorile primare, secundare, terțiare și nonculorile

 

1.1. Combinarea culorilor in pictura, teoria culorilor, cercul cromatic, culorile, Biroticienii.ro

 

Cercul cromatic al culorilor sau roata culorilor a fost conceput, inițial, de către Isaac Newton, însă, variațiile acestui cerc cromatic se studiază și în prezent. Acesta conține:

 

  • culori calde;

  • culori reci;

  • culori primare;

  • culori secundare;

  • culori terțiare.

 

1.1. Combinarea culorilor in pictura, cerc cromatic, culori primare, secundare, tertiare, nuante, teoria culorilor, Biroticienii.ro

 

  • Culorile primare sunt - roșu, galben și albastru. Acestea nu se obțin prin combinarea altor culori. De asemenea, au cel mai crescut grad de strălucire, din ele rezultând celelalte culori. Combinarea acestor culori în pictură, cu cele de tip nonculoare - alb și negru - contribuie la obținerea tuturor culorilor care există în natură și pe care noi le percepem.

 

1.1. Combinarea culorilor in pictura, culori, simbolistica, pictura, Biroticienii.ro

 

  • Culorile secundare sunt - verde, portocaliu și violet - se pot crea prin intermediul combinației dintre culorile primare. Acestea trebuie să fie în proporții egale pentru a le putea obține:  - roșu + galben = portocaliu;

                          - galben + albastru = verde;

                          - albastru + roșu = violet.

 

  • Culorile terțiare - vor rezulta din combinarea culorilor primare împreună cu cele secundare, alăturate, obținându-se alte șase noi nuanțe de culori.  De asemenea, se pot obține și prin combinarea a două nuanțe secundare.  

            De exemplu:        - albastru + verde = turcoaz;

                            - galben + portocaliu = chihlimbar;

                            - albastru + violet = mov.

 

 

  • Nonculorile sau, cum mai sunt cunoscute, culorile acromatice - alb și negru - nu se găsesc niciodată, în natură, în forma lor pură. Din această combinație, dintre alb și negru, indiferent de cantitate, va rezulta, gri. Aceste nonculori, se pot adăuga în absolut orice combinație cromatică, pentru că sunt compatibile cu toate culorile existente.

           

În plus, este important de știut că, fiecare culoare în parte, poate să aibă diverse nuanțe, ce se obțin prin modificarea umbrei, a tentei sau a tonului. De exemplu:

 

  • Umbra = negru + culoare ( negru + albastru = bleumarin sau albastru marin )

  • Tenta = alb + culoare ( alb + roșu = roz )

  • Ton = gri + culoare ( gri + violet = lila )

 

1.1. Combinarea culorilor in pictura, pensule, acuarele, bloc de desen, copii, pictat, Biroticienii.ro

 

Tabel pentru combinarea culorilor în pictură

 

Așa cum am prezentat și anterior, la baza combinării sau a îmbinării culorilor în pictură se află, bineînțeles, roata culorilor sau cercul cromatic al culorilor. Aceasta este foarte utilă atunci când intenționăm să verificăm ce culori se potrivesc sau nu, între ele.

 

Așadar, pornind de la roata culorilor sau cercul cromatic al culorilor, nuanțele vor putea fi asociate în trei feluri principale și, anume:

 

  • Monocrom - este vorba despre aceeași culoare ce este în diverse nuanțe sau intensități. Spre exemplu, albastru închis cu albastru deschis sau verde închis cu verde deschis etc.

  • Contrastant - aceste culori sunt total opuse, așa cum se pot remarca pe roata culorilor. Un exemplu potrivit ar fi, mov cu galben.

  • Analog - nuanțele sunt alăturate pe roata culorilor sau cercul cromatic al culorilor, fiind posibilă alegerea unei combinații ce are diferite saturații. De exemplu, măsliniu cu muștar.

 

În plus, culorile primare și cele secundare se potrivesc în aceste asocieri, în diverse intensități ale nuanțelor:

 

  • Roșu + portocaliu, verde, violet, roșu, negru, alb.

  • Albastru + verde, violet, albastru, portocaliu, negru, alb.

  • Galben + verde, portocaliu, violet, galben, alb, negru.

  • Violet + albastru, galben, roșu, violet, negru, alb.

  • Verde + albastru, roșu, galben, verde, alb, negru.

  • Portocaliu + roșu, galben, portocaliu, albastru, alb, negru.

 

1.2. Combinarea culorilor in pictura, acuarele, pensule, bloc de desen, copii, pictat, Biroticienii.ro

 

Acestea sunt câteva exemple principale de culori și nuanțe care sunt foarte potrivite pentru combinarea culorilor în pictură. Pe lângă aspectele teoretice, simțul artistic și talentul copilului tău, vor face întotdeauna diferența. În funcție de viziunea sa și de ceea ce vrea să exprime prin intermediul picturilor sale, acestea vor arăta fantastic. De asemenea, este foarte important să beneficieze de cele mai bune articole pentru realizarea picturilor sale, deoarece se va putea bucura de o experiență nemaipomenită. Noi, Biroticienii, suntem experți în furnizarea unor produse de calitate, potrivite pentru micuțul sau micuța ta.

 

Armonia culorilor în pictură

 

1.3. Combinarea culorilor in pictura, pensula, acuarele, copil pictand, Biroticienii.ro

 

Am stabilit care sunt culorile primare, secundare și cele terțiare și, conform teoriei culorilor, armonia culorilor în pictură, se poate clasifica astfel:

 

 

  • Armonia monocromatică - așa cum am prezentat anterior, se axează pe utilizarea tonurilor, umbrelor și intensității, ale aceluiași grup de culori.

  • Armonia care implică culorile analoage - trei sau mai multe culori care sunt alăturate pe cercul cromatic al culorilor.

  • Culorile complementare - este acea armonie care rezultă în urma combinației dintre două culori total opuse.

  • Culorile complementare, împărțite - implică alegerea unei culori care se situează diametral opus față de alte două culori ce se află pe cercul cromatic al culorilor. Acest tip sau mod de armonie cromatică va contribui la o combinație a culorilor cu efect vibrant sau electrizant, foarte îndrăzneț.

  • Dubla complementaritate - are în vedere asocierea sau alăturarea a două perechi de culori ce sunt situate în poziție opusă pe cercul cromatic al culorilor.

  • Diada - este printre cele mai simple combinații de culori și înseamnă combinarea culorilor care nu sunt una lângă cealaltă, ci se află la o culoare distanță între ele.

  • Combinațiile de patru culori - au următoarea regulă - trebuie să se afle la o distanță egală una față de cealaltă formând, astfel, un dreptunghi sau un pătrat.

  • Triada culorilor - reprezintă trei culori ce se află la aceeași distanță, una față de cealaltă care, vor forma un triunghi pe cercul cromatic al culorilor.

Folosind aceste reguli, picturile vor avea un aspect armonios pentru orice persoană care le va privi și se va bucura de ele.

 

1.3. Combinarea culorilor in pictura, pictura, culori, simbolistica, pensula, Biroticienii.ro

1.3. Combinarea culorilor in pictura, instrumente de pictura, creioane colorate, tempera, acuarele, pensule, culori, Biroticienii.ro

 

Combinarea culorilor în pictură: Tehnici de pictură utile pentru copilul tău

 

2. Combinarea culorilor in pictura, acuarele, pensule, carioci, fetita, pictat, Biroticienii.ro

 

Cu siguranță există o multitudine de tehnici de pictură foarte interesante și utile pentru copilul tău, iar noi îți vom prezenta câteva dintre acestea. Așadar, iată ce tehnici de pictură îi pot fi utile micuțului sau micuței tale:

 

 

  • Tehnica umed pe umed - Această tehnică este printre cele mai utilizate tehnici de pictură, ce se realizează cu ajutorul acuarelei. În plus, este și foarte ușor de aplicat. Se va adăuga vopsea umedă, bineînțeles, pe o suprafață umedă. Cu ajutorul acestei tehnici, copilul tău va putea să picteze peisaje în perspectivă, în depărtare, precum cerul. Este excelentă pentru îmbinări moi de culoare, căpătând un efect de curgere. În plus, după uscarea completă a picturii, intensitatea culorilor se va putea schimba.

  • Tehnica umed pe uscat - Această tehnică ajută la obținerea unor forme mult mai bine definite. Culorile se vor comporta conform cantității de apă pe care o va adăuga la amestecare, având un control mai bun în ceea ce privește dispersarea culorilor. 

  • Gradiente de culoare - Sunt printre cele mai utilizate tehnici de pictură, pentru care se folosește acuarela, pentru că sunt foarte ușor de creat și oferă un aspect deosebit oricărei picturi. Se va plia excelent pe proprietățile de dispersare a acestor culori. Există două tipuri de gradiente, acestea fiind, pe aceeași culoare, dar și pe culori complementare. Se va porni de la apa transparentă și se va ajunge la un amestec de vopsea saturată.

2. Combinarea culorilor in pictura, pictura abstracta, culori, simbolistica, Biroticienii.ro

Pe lângă tehnicile de pictură bine cunoscute, copilul tău va putea începe cu combinarea culorilor, realizând diverse picturi din imaginația sa. Pictura va contribui la dezvoltarea capacității de a percepe lumea și lucrurile diferit. De asemenea, își va putea dezvolta și creativitatea și imaginația. În plus, această activitate îl va relaxa foarte mult și îl va face fericit.

 

Combinarea culorilor în pictură: Care este simbolistica culorilor în pictură?

 

3. Combinarea culorilor in pictura, simbolistica culorilor, culori, pictura, Biroticienii.ro

Culorile înseamnă viață și, prin urmare, fiecare culoare are o anumită simbolistică sau semnificație. De aceea, fiecare persoană are o culoare favorită cu care se identifică, conform caracterului sau temperamentului său. Mai mult decât atât, combinarea culorilor în pictură, va putea fi folosită pentru transmiterea anumitor emoții sau stări. De exemplu, cromatica culorilor poate fi utilizată pentru o scenă plăcută, veselă, tristă sau intensă. 

Semnificația și simbolistica culorilor în pictură:

 

  • Roșul - simbolizează, de regulă, focul, căldura, entuziasmul. De asemenea, la poli opuși, poate simboliza și agresiune. Se consideră că are proprietăți precum cele de a stimula persoanele să ia decizii rapide. Roșu captează toată atenția, așa că, o pictură ce va conține această culoare, nu va trece neobservată. Fiind o culoare intensă, va conferi picturii multă vivacitate și dinamism.

  • Galbenul - această culoare simbolizează căldura, lumina și creativitatea. Este o culoare care are capacitatea de a înveseli privitorul. De asemenea, poate atrage foarte mult atenția, în funcție de intensitatea sa.

  • Albastrul - reprezintă liniștea, relaxarea, înțelepciunea, loialitatea. În funcție de nuanță, mai poate semnifica și o stare de tristețe sau singurătate. Poate da o stare de somnolență, relaxare și contemplare.

  • Verdele - adesea simbolizează natura, viața, renașterea, regenerarea, tinerețea, speranța. Este o culoare foarte potrivită pentru persoana care o privește, având un efect benefic asupra psihicului uman.

  • Portocaliul - semnifică mulțumire, căldură, onestitate sau prosperitate. Pictura va avea un aspect foarte plăcut dacă se va utiliza și această culoare.

  • Albul - simbolizează puritate și inocență, dând o senzație de răcoare.

  • Negrul - simbolizează sobrietatea și seriozitatea, fiind o culoare formală ce inspiră putere.

  • Violetul - se consideră că este culoarea regilor, ce reprezintă sofisticare, lux sau eleganță. Poate crea o atmosferă artistică și va conferi o aură specială picturii.

  • Rozul - simbolizează afectivitatea, sensibilitatea și liniștea. Are capacitatea de a calma și îmbunătăți sentimentele unei persoane.

 

Acestea au fost semnificațiile celor mai apreciate culori. Semnificația și simbolistica culorilor în pictură este foarte importantă, deoarece, în acest fel, se pot transmite diverse mesaje din partea persoanei care a realizat pictura, către persoana care o admiră.

 

În concluzie, combinarea culorilor în pictură joacă un rol esențial în obținerea unor picturi cât mai reușite. De aceea, copilul tău va fi, cu siguranță, foarte încântat să le descopere. Cu ajutorul materialelor potrivite pentru pictură, pe care ți le-am prezentat în acest articol, își va putea îmbunătăți tehnicile de pictură. Nu ezita să consulți catalogul nostru online ce conține produse de înaltă calitate, disponibile doar la Biroticienii!

 

 

Sursă foto: Pexels.com, Pixabay.com, Depositphotos.com.