Recompense pentru copii - de ce sunt importante și care sunt cele mai bune idei prin care poți răsplăti copilul pentru munca depusă

Pe măsură ce cresc și înaintează ușor în vârstă, copiii încep să capete o personalitate aparte, să aibă propriile păreri și să-și facă opinia cât mai tare auzită. Acest lucru nu este, firește, unul rău, însă uneori, din cauza acestui temperament impunător, s-ar putea să te întâlnești destul de des cu un refuz din partea celui mic, care nu mai vrea să desfășoare anumite activități, precum ar fi să citească câteva pagini din lectura obligatorie pentru școală.

 Aici îți vin în ajutor recompensele pentru copii, care au un impact pozitiv asupra acestora și care pot contribui semnificativ la formarea lor emoțională, socială, dar îi pot face pe aceștia să devină și mai responsabili și să-și termine atribuțiile pe ziua respectivă.

 

Tocmai din acest motiv, fie că citești acest articol din postura de părinte, bunic sau chiar învățător, e important să știi faptul că trebuie să introduci recompensele la copii din grădiniță, astfel încât micuțul să se obișnuiască cu această idee din timp și să devină, astfel, mai responsabil și organizat cu datoriile sale. 

 

Așadar, în acest articol o să-ți dezvăluim tot ce trebuie să știi despre acest tip de educație și despre beneficiile pe care le are asupra oricărui micuț, fie că vorbim de recompensele pentru copii la școală sau la grădiniță.

Cuprins
1. Care este rolul recompenselor pentru copii în educația celor mici?
2. Recompense pentru copii la grădiniță și la școală
2.1. Idei de recompense pentru copii la grădiniță
2.2. Idei de recompense pentru copii care sunt la școală

1. Care este rolul recompenselor pentru copii în educația celor mici?

După cum spuneam și mai sus, recompensele pentru copii au un rol bine definit în viața oricărui micuț, întrucât acestea oferă o gamă largă de beneficii și avantaje pentru acesta, care nu se va alege doar cu un „cadou” minunat, ci va deprinde și câteva caracteristici importante, despre care vom discuta mai jos. 

 

În primul rând, trebuie să știi că recompensele copiilor, acordate în mod repetitiv, joacă un rol crucial în stimularea motivației acestora, lucru care va conduce în timp către performanțe excelente la învățământ. Acest lucru îi va determina pe micii curioși să-și dorească să îndeplinească perfect atribuțiile pe care le au și, de asemenea, îi va încuraja să depună mai mult efort, să nu trateze lucrurile cu superficialitate și să-și dea tot interesul în desfășurarea activităților pe care trebuie să le îndeplinească.

 

Mai mult, prin recompensarea copiilor îi poți face pe micuți să fie mult mai disciplinați și să știe faptul că vor primi ceva nou, ceva pe placul lor, doar în momentul în care își vor face temele corect, spre exemplu. Astfel, ei vor ști că în fiecare zi la o oră anume trebuie să lase deoparte micile ecrane și alte „distargeri” și să se preocupe de lucrurile serioase, care trebuie terminate până la un deadline anume. 

 

De asemenea, recompensarea copilului are un impact semnificativ și asupra dezvoltării încrederii în sine. Atunci când sunt răsplătiți pentru eforturile și realizările lor, aceștia își dezvoltă o percepție pozitivă cu privire la propriile capacități. Acest lucru este extrem de esențial, încă de la o vârstă fragedă, întrucât este practic o sursă de motivație și curaj pentru copiii care vor aborda noi provocări mult mai ușor și vor evolua, astfel, mult mai repede.

 

Nu în ultimul rând, prin oferirea recompenselor pentru copii la grădiniță sau la școală, cei mici mai învață și care este valoarea muncii lor și faptul că orice lucru pentru care ei depun efort vine la final și cu o răsplată binemeritată. Îi poți oferi chiar și un exemplu din viața reală, cum ar fi faptul că așa cum muncesc adulții pentru a câștiga bani, și munca sa va fi răsplătită, însă cu diferite obiecte destinatei vârstei sale, extrem de utile, funcționale și care să-l ajute la desfășurarea diferitelor activități din timpul liber.

1. Recompensarea copiilor - care este rolul recompenselor în educația celor mici - mama care da cadou la copil-min

Așadar, după cum ai văzut, există extrem de multe motive pentru care recompensarea la copii este esențială, iar dacă vrei să introduci acest lucru în viața micuțului tău, atunci te vom inspira în continuare și cu câteva idei perfecte de luat în calcul.

2. Recompense pentru copii la grădiniță și la școală

După ce copilul termină o atribuție, precum ar fi că duce la bun sfârșit o temă sau că termină de făcut curățenie în propria cameră, atunci acesta trebuie să fie și răsplătit pentru munca sa. Atenție, însă. Aceste mici „cadouașe” trebuie să fie oferite doar dacă cel mic a făcut așa cum trebuie datoria, cu simț de răspundere, pentru că doar în acest fel îl vei ajuta să se responsabilizeze și să aibă parte de avantajele despre care am discutat mai sus.

 

Sunt, însă, importante și ideile de recompense pentru copii pentru care optezi, iar noi îți vom oferi unele dintre cele mai potrivite și educaționale opțiuni.

2.1. Idei de recompense pentru copii la grădiniță

Când vine vorba de ideile de recompense pentru copiii de grădiniță, există mai multe variante pe care le poți lua în calcul, astfel încât să reușești să le captezi și atenția celor mici, dar, în același timp, opțiunile alese să fie și utile și educaționale. O primă variantă sunt abțibildurile pentru copii și decorațiunile care pot fi o modalitate excelentă de a-i inspira pe cei mici să-și folosească imaginația într-un mod cât mai eficient. Astfel, pe lângă beneficiile pe care le pot avea în educația lor, ele le pot stârni extrem de mult și creativitatea, fiind de diferite forme și modele, care mai de care mai interesante. 

2.1. Recompense pentru copiii de grădiniță- abtibilduri pisici-min2.1. Recompense pentru copiii de grădiniță- abtibiludri cu unicroni-min

O altă idee excelentă o mai reprezintă și accesoriile craft sau seturile de creație, care nu doar că-i vor ține pe cei mici ocupați ore în șir, dar le vor capta și toată atenția, întrucât conțin piese extrem de colorate, variate, care să le stimuleze imaginația extrem de mult și care să le ofere senzația de joacă, adică exact ceea ce au nevoie la această etapă din viață.

 

2.1. Recompense pentru copiii de grădiniță- set creatie cu ou-min2.1. Recompense pentru copiii de grădiniță- set creatie frunze-min2.1. Recompense pentru copiii de grădiniță- inimioare de lemn colorate-min

Pe lista de recompense ideale trebuie să mai adăugăm și hârtie cartonată și accesorii, precum și hârtie gumată, decorativă și floristică, cu ajutorul cărora cei mici vor putea da viață propriilor lor idei și proiecte artistice, fără limite. Aceștia trebuie să știe că în momentul în care vor „câștiga” aceste recompense, vor putea să facă tot ce-și doresc cu ele și le vor putea utiliza în cel mai creativ mod, fără restricții, întrucât au muncit pentru a le merita. 

 

2.1. Recompense pentru copiii de grădiniță- coli colorate-min

Nu în ultimul rând, trebuie să mai adăugăm pe listă și plastilina și modelajul sau perforatoarele cu modele, de care copiii de grădiniță pur și simplu se vor îndrăgosti. Pentru a face recompensa și mai atrăgătoare și pentru a-i motiva astfel mai mult, îi poți lăsa pe ei să aleagă culoarea plastilinei, spre exemplu, dacă ne referim la prima variantă. 

 

Așadar, acum că știi ce reprezintă principiul recompensei în educația copilului și ai la îndemână cele mai bune opțiuni, nu-ți rămâne decât să pui în practică aceste strategii, pentru a vedea cum reacționează micuțul tău.

 

2.2. Idei de recompense pentru copii care sunt la școală

La școală, preocupările devin altele, însă utilizarea recompenselor în educația copilului rămâne aceeași. Singurul lucru care se schimbă este lista de obiecte pe care le poți oferi elevului, iar noi te vom inspira și la această categorie cu câteva idei. 

 

În primul rând, dacă vorbim de un școlar care abia pășește în băncile școlii, atunci extrem de interesante s-ar putea să i se pară literele, cifrele și figurinele din lemn. Astfel, ele nu vor fi considerate doar niște recompense perfecte pentru locul de joacă, însă au, în mod evident, și un rol educativ extrem de important pentru micuț. 


Pentru un elev pasionat de tot ce înseamnă artă ar trebui să ai în vedere și accesoriile de pictură, culorile de pictură, precum și acuarele sau tempera, care vor veni ca o gură de aer pentru copiii care adoră să-și pună gândurile și imaginația pe hârtie. Chiar dacă adulții văd aceste ustensile drept unele pentru desfășurarea activităților educative, copiii le vor privi drept o răsplată, întrucât pot desfășura un hobby cu ajutorul lor și le pot utiliza exact așa cum își doresc, fără interdicții, așa cum evidențiem și mai sus.

 

2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală- tempera set-min

Și, dacă tot am vorbit despre artă și de desen, nu uita să-i echipezi trusa micuțului cu tot ceea ce trebuie, pentru a-și putea desfășura activitatea în cele mai optime norme. Pune, așadar, pe lista de idei și pensulele pictură, dar și blocurile de desen sau pânză de pictură, în funcție de dexteritate și de experiență.

 

2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală  - pahare pictura-min

2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală- bloc desen-min2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală- panza de pictura-min

Pentru cei care preferă, în schimb, coloratul tradițional, optează atunci pentru clasicele creioanele colorate și cerate, dar și pentru topurile de hârtie și carton, unde copiii să dea viață creațiilor lor. Atenție, însă. Nu trebuie să îi oferi micuțului toate aceste obiecte deodată, întrucât, în caz contrar, ideea de recompensare nu va mai avea nicio valoare, iar acesta va ști că primește oricum ceea ce-și dorește, indiferent dacă-și duce sarcinile la bun final sau nu. Este bine să-i oferi câte un obiect pe rând și să-l stimulezi, motivezi, astfel, să-și dorească și mai mult.

 

2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală- creioane cerate-min

Și, revenind la idei de recompense pentru școlari, dacă este vorba despre niște fetițe, atunci ia în calcul și mărgelele, strasurile și perlele, extrem de atrăgătoare pentru acestea și cu ajutorul cărora ele își vor putea crea propriile accesorii. Ce poate fi mai frumos de atât?

 

2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală- pietre adezive-min2.2. Recompense pentru copiii care sunt la școală- perle rosii-min

În concluzie, după cum ai văzut din rândurile de mai sus, rolul recompenselor în educația copilului este unul bine definit și important, întrucât poate avea un impact extrem de pozitiv asupra creșterii acestuia. Tu ce părere ai despre aceste mici „atenții” acordate copiilor?