Rolul imaginației - cum poți să-l ajuți pe cel mic să o dezvolte?

Primii ani din viața unui om sunt foarte importanți, sunt anii care te formează și care te pregătesc pentru adultul ce vei fi. Din acest motiv, este foarte important atunci când ajungi părinte să ai grijă de toate aspectele în privința creșterii copilului sau copiilor tăi. Bineînțeles, toți părinții își iubesc copii și doresc să le ofere tot ce este mai bun în viață.

Așadar, când oamenii se îngrijesc de viitorul copiilor, se gândesc întotdeauna la educația lor, la condiția materială și omit de multe ori o parte esențială, partea creativă a copiilor: joaca și visele. Este fals că unii sunt mai creativi decât alții, adevărul este că unii au acces la mai multe ”unelte” în acest sens sau li se permite să-și antreneze mai mult această latură, însă toți copiii își imaginează și visează deseori cu ochii deschiși. 

Cuprins
1. Imaginația copiilor - rolul important al acesteia
2. Imaginația la copii - idei de activități pe care le poți face cu cei mici

1. Imaginația copiilor - rolul important al acesteia

1. Rolul imaginaței - copii, imaginație copii, dezvoltarea imaginației

Creativitatea și imaginația copiilor trebuie încurajate pentru ca aceștia să se dezvolte armonios și să se descurce în viață mult mai ușor. Tot ce trăim în ziua de azi este rezultat al imaginației unei persoane în urma unei nevoi ce a presupus și o soluționare. De exemplu, cineva și-a imaginat că poate vorbi cu altă persoană la mii de kilometri distanță și iată, astăzi, toți oamenii se bucură de rezultatul imaginației unui om creativ și inovator, telefonul mobil. Deseori, din păcate, sunt momente în care părinții nu conștientizează și descurajează copilul în acest sens. Astfel, ei pun piedici care pe moment nu înseamnă nimic, dar pentru viitorul adult înseamnă limitări. 

1. Rolul imaginaței - joacă copii, imaginație copii, dezvoltarea imaginației

În ziua de astăzi, copiii beneficiază de nenumărate locuri de joacă. La prima vedere, aceste locuri sunt ideale, consumă energia copilului și îl țin în siguranță. Pe de altă parte, un loc de joacă îngrădește într-o mare măsură imaginația copilului. Îngrădirea vine prin prisma elementelor dedicate jocului: leagăn, tobogan, balansoar etc. Practic, locul de joacă îi dictează copilului cum să se joace, ce activitate să desfășoare fără a-i permite să își imagineze. Bineînțeles, situația nu este atât de dramatică, însă dacă duci copilul în parc este mult mai sănătos să îl lași să se joace pe iarbă, să se urce în copaci, atât cât este sigur, și să îi permiți să descopere fiecare element în parte. Dacă își va realiza o sabie dintr-o creangă și o coroană din frunze este foarte bine și trebuie încurajat, chiar dacă probabil o să se umple de nisip și insecte.

Prin încurajarea și sprijinirea activităților care stimulează imaginația la copii, adulții vor contribui la stimularea micuților în multe moduri, oferindu-le un mediu propice pentru dezvoltare. 

2. Imaginația la copii - idei de activități pe care le poți face cu cei mici

2. Rolul imaginaței - joacă copii, imaginație, idei dezvoltare imaginație

Pe lângă teme și scoală, de multe ori poți uita că educația se face și prin activități recreative. Astăzi copiii au nenumărați stimuli ce le limitează imaginația, iar părinții de multe ori sunt cei care permit acest lucru. Un bun exemplu este tableta care, dacă este utilizată doar pentru desene și jocuri, va capta toată atenția copilului în respectiva direcție, oferindu-i prea multă informație pe care creierul nu o va filtra, ci o va procesa fără a sedimenta ceva. Bineînțeles, tableta este și ea foarte utilă, dar folosită sub supraveghere și utilizând jocuri care stimulează creativitatea. Însă, de ce să alegi tableta când poți avea parte de aceeași activitate, dar în grup, în familie. Este o opțiune mult mai bună să îi oferi copilului hârtie cartonată, niște creioane colorate și cerate, carioci ori, de ce nu, pensule pentru pictură. Cu acest ansamblu și alte accesorii de pictură, mâna poate doar să curgă peste hârtie, iar acuarelele să lase rezultatul, martor al imaginației. Pe lângă faptul că a picta este o activitate relaxantă, să faci asta cu copilul tău te va ajuta să te apropii de el și să discuți lucruri pe care în alt context nu le-ar discuta. Pentru stimularea imaginației copilului tău poți apela la diverse seturi de creație, care îi vor permite celui mic să decidă singur ceea ce vrea să creeze.

Totodată, pentru a stimula imaginația, poți alege ca pentru sărbători să ocolești magazinul cu decorațiuni și să le realizezi împreună cu copiii tăi. Dacă ai la îndemână un perforator simplu sau perforatoare cu modele și niște hârtie gumată, poți realiza ghirlande pentru toată casa. În ziua de astăzi există atâtea accesorii craft, trebuie doar să îți dorești să le utilizezi. Imaginează-ți să decorezi bradul de Crăciun sau masa de Paște exclusiv cu decorațiuni realizate de tine și de copilul tău. 

Bineînțeles, activitățile pe care le întreprinzi cu cel mic trebuie adaptate în funcție de vârsta copilului. Imaginația la copiii preșcolari presupune dezvoltarea abilităților de gândire și explorarea lumii din jurul lor. Copiii de această vârstă își folosesc imaginația adesea pentru jocuri de rol, care le permit să își dezvolte abilități sociale și să învețe despre relațiile interpersonale. De asemenea, copiii pot crea lumi imaginare sau propriile povești și scenarii. Așadar, dezvoltarea imaginației la preșcolari trebuie încurajată și susținută deoarece aceasta contribuie nu doar la dezvoltarea creativității, ci și la dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale, esențiale pentru viitorul lor.

Rolul imaginației este foarte important pentru copiii de orice vârstă, deoarece le dezvoltă creativitatea și le pune la încercare abilitățile psihomotrice. Aceasta are un impact semnificativ asupra multor aspecte ale creșterii și formării copiilor. 

Astfel, prin diferite activități creative, vei reuși nu doar să creezi amintiri frumoase alături de copiii tăi, ci îi vei ajuta să-și dezvolte gândirea abstractă, abilitățile sociale și empatia, abilitățile de limbaj, motorii și să se bucure de experiențe de învățare plăcute. 

 

Sursă foto: unsplash.com