Secret Santa - cum organizezi o super petrecere

 

Petrecerile de Secret Santa sunt din ce în ce mai populare și la noi, însă nu este foarte simplu să organizezi un schimb de cadouri cu adevărat reușit. Pentru că Secret Santa se desfășoară de cele mai multe ori la locul de muncă, dacă evenimentul nu este inspirat organizat ajunge să fie considerat o obligație, o sarcină de serviciu, nicidecum o bucurie sau un prilej de socializare cu colegii.

Cuprins
Lista cu participanții
2 Stabilirea unui buget
3 Stabilirea unei teme și a unor produse interzise
Alegerea datei pentru Secret Santa
5 Organizarea schimbului de cadouri
6 Cine este Secret Santa?

Nu trebuie să fie așa, iar dacă vei ține cont de câteva sfaturi simple și ușor de aplicat, vei putea să organizezi o petrecere Secret Santa foarte reușită, astfel încât colegii vor fi încântați și vor dori să repete experiența și anul viitor.

 

Dacă ai primit misiunea să organizezi anul acesta petrecerea de Secret Santa, trebuie să înțelegi mai întâi care este ideea acestui joc. Pentru că, da, este de fapt un joc la care iau parte toți membrii echipei, colegi și șefi deopotrivă. Fiecare persoană va extrage un bilețel cu numele unui coleg pentru care va trebui să cumpere cadou de Crăciun. Astfel, va deveni Secret Santa pentru acea persoană. La rândul său, va primi un cadou de la un coleg, astfel încât fiecare va avea o surpriză plăcută la finalul zilei. Nimeni nu trebuie să știe însă de la cine primește cadoul.

 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/cr%C4%83ciun-cadou-holiday-femeie-fat%C4%83-2980686/

 

La un eveniment Secret Santa nu trebuie să fie nimic sobru sau extravagant, regula de bază este ca toată lumea să se distreze. Iată și alte reguli ale acestui joc bazat pe schimbul de cadouri.

 

1.Lista cu participanții

 

Ca organizator al petrecerii, trebuie să notezi pe bilețele numele tuturor participanților la Secret Santa. Este important să discuți dinainte cu fiecare în parte, ca să te asiguri că vrea să participe la joc. Nimeni nu trebuie obligat să se implice, pentru că altfel jocul va deveni un prilej de stres și nemulțumire. Biletele cu numele celor care vor fi Secret Santa vor fi amestecate într-o pălărie sau cutie și fiecare va extrage de acolo câte unul. Numele care sunt extrase trebuie păstrate secret, nimeni nu are voie să știe ce-a ales altcineva.

 

2.Stabilirea unui buget

 

Participanții la schimbul de cadouri trebuie să știe care este bugetul minim și cel maxim în care trebuie să se încadreze pentru cumpărarea cadoului. Bugetul trebuie să fie unul decent, pentru ca nimeni să nu considere că este pus la o cheltuială suplimentară. Desigur, nu o să fie verificat prețul fiecărui cadou în parte, dar va fi evident dacă un coleg a cumpărat ceva extravagant sau dacă oferă un cadou meschin, care este cu mult sub bugetul stabilit.

 

3.Stabilirea unei teme și a unor produse interzise

 

Odată cu stabilirea bugetului poate fi anunțată și tema în care trebuie să se încadreze cadourile - spre exemplu: produse românești, produse hand-made, cadouri amuzante, jocuri, cosmetice, decorațiuni. Desigur, nu este obligatoriu să existe o anumită temă, acest lucru va fi stabilit de la un caz la altul. Angajații pot avea libertatea să cumpere orice doresc, dacă ei cred că acel obiect va fi apreciat de persoana care trebuie să primească respectivul cadou. Este bine să fie stabilite însă unele interdicții, de pildă să nu fie oferite cadou băuturi alcoolice sau obiecte cu o conotație erotică.

 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/arte-%C5%9Fi-meserii-arc-celebrare-1867323/

 

4.Alegerea datei pentru Secret Santa

 

Trebuie să existe suficient timp pentru cumpărarea cadourilor. Nu e simplu să găsești o idee inspirată de cadou pentru un coleg pe care nu-l cunoști poate prea bine și cu care nu ai interacționat prea mult. De aceea, ar fi bine ca între ziua extragerii numelui și ziua schimbului de cadouri să treacă aproximativ o săptămână.

 

5.Organizarea schimbului de cadouri

 

Pentru schimbul de cadouri există mai multe variante posibile de organizare. Discută cu mai mulți dintre colegii tăi și vezi ce soluție li se pare mai distractivă. Cadourile pot fi puse pur și simplu pe o masă mare sau sub bradul de Crăciun, cu numele destinatarului notat pe cutie. Astfel, fiecare va vedea care este cadoul ales pentru el, îl va lua și îl va deschide în prezența celorlalți. O altă idee este ca organizatorul petrecerii să ofere personal fiecare cadou în parte, strigând pe rând numele de pe cutie.

 

6.Cine este Secret Santa?

 

Identitatea Secret Santa poate să rămână ascunsă, astfel încât să nu se știe niciodată cine a cumpărat un anumit cadou. De cele mai multe ori însă, după schimbul de cadouri va fi dezvăluit și cine este Secret Santa pentru fiecare persoană în parte. E mult mai amuzant așa și un motiv în plus ca toată lumea să se implice în alegerea celui mai inspirat cadou. Nimeni nu vrea să fie criticat pentru dezinteres, dar nici nu trebuie să se streseze cineva prea mult. Importantă este intenția, iar cadourile pot fi simbolice sau practice. Spre exemplu, un mic accesoriu vestimentar va fi cu siguranță apreciat, la fel și o carte sau un set de cosmetice. 

Regula de bază în alegerea unui cadou de Secret Santa este să ții cont de preferințele persoanei care va primi darul tău, dar totodată să te gândești dacă ție ți-ar plăcea să primești un asemenea obiect.

În privința organizării, esențial este să prezinți evenimentul drept un prilej de distracție și interacțiune relaxată cu colegii. Nimeni nu este obligat să participe, dacă nu dorește, iar cadourile sunt simbolice, prin urmare niciun participant nu are motive să fie supărat dacă nu a primit un produs pe care și-l dorea. Nu uita că o petrecere reușită de Secret Santa este, în primul rând, o bună ocazie de a-ți cunoaște mai bine colegii. 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/cadou-pachet-bucl%C4%83-f%C4%83cut-cr%C4%83ciun-444520/