Când se apropie începutul anului școlar, începe și agitația cumpărăturilor necesare școlarilor. Acestea sunt esențiale și privesc buna desfășurare a activității școlare pe cel puțin un semestru. Pe primul loc în lista bunurilor cumpărate de părinți se numără rechizitele care cuprind o gamă vastă de obiecte necesare școlarului. Pe loc secundar sunt plasate elementele vestimentare precum uniforma sau alte hăinuțe noi, dacă instituția de învățământ la care elevul studiază nu pretinde obligativitatea uniformei școlare. Fiecare etapă din școala generală implică noi tipuri de rechizite. Citește în continuare acest articol și află care sunt acestea!
Cuprins |
---|
Rechizite școlare – listă de produse necesare oricărui elev
Să cumperi rechizite nu este o treabă atât de ușoară pe cât pare fiindcă niciun an nu este la fel ca celălalt și de multe ori chiar între semestre se schimbă anumite materii. Sunt, însă, elemente comune pe care copiii le vor utiliza pe tot parcursul ciclului primar și gimnazial, rechizite școlare care sunt necesare în fiecare an.
Primul pe lista oricărui școlar este ghiozdanul. Pe lângă faptul că este esențial pe tot parcursul anului, acesta este și un mod de exprimare pentru tânărul învățăcel. Pe lângă utilitate, cu ajutorul ghiozdanului elevul se poate face remarcat între colegi și din acest motiv, ca părinte, trebuie să fii atent la tendințe. În general, pentru cei din școala primară ghiozdanele sunt alese în funcție de desenul animat preferat, personaje din jocuri sau povești. Ghiozdanele/rucsacurile/trolerele pentru cei din clasele I-IV sunt colorate și destul de mari. Este nevoie să fie încăpătoare fiindcă în primii ani de studiu elevii au multe materii care necesită culegeri sau mai multe rânduri de caiete. La trecerea spre clasele gimnaziale copiii se vad, deja, ca fiind mari și doresc să își pună amprenta cât mai mult asupra vestimentației lor și implicit a ghiozdanelor. Cu cât cresc, copiii se maturizează și vor să le semene adulților, astfel că ghiozdanele încep să se transforme. Personajele din desenele animate sunt înlocuite cu cele din seriale și filme, ori de tote bag-uri cu mesaje motivaționale, mape pentru laptop, rucsacuri sport sau genți.
Pe lângă aspectul estetic al ghiozdanului, care de cele mai multe ori este în grija elevului, trebuie să ții cont de utilitate. Un ghiozdan bun nu este neapărat scump, dar trebuie să alegi unul confecționat din materiale de calitate pentru că obiectele necesare pentru o zi de școală sunt destul de grele, iar un rucsac dintr-o pânză subțire se va deteriora după primele utilizări. Nu uita că, deseori, ghiozdanul este supus unor activități care nu sunt comune cu cele ale adulților, mai precis: copiii trag de ele, le agață și uneori chiar ”se luptă” utilizându-se drept scut. Pe lângă materialele de calitate este foarte bine să alegi un ghiozdan cât mai bine compartimentat. Acest lucru îi permite școlarului să fie ordonat și să nu amestece gustarea cu apa și cărțile. Totodată, îl ajută pe copil să-și sorteze cărțile cronologic în funcție de materiile pe care le va avea. Un alt element esențial la care trebuie să fii atent sunt bretelele. Când achiziționezi ghiozdanul pentru copilul tău este foarte important ca cel mic să îl testeze și să vedeți împreună dacă îi este confortabil și nu îl deranjează. Chiar dacă alegi un model rezistent, dintr-un material dur, bretelele trebuie să fie moi, plăcute la atingere și neapărat ajustabile. Copiii sunt în creștere și greutatea ghiozdanului trebuie distribuită în mod corect pe spate, astfel încât elevul să nu își deformeze coloana vertebrală printr-o poziție necorespunzătoare adoptată constant.
Pe locul al doilea privind obiectele esențiale școlarului este penarul. În egală măsură cu ghiozdanul, și acesta are două întrebuințări. Prima este, bineînțeles, utilitatea. Penarul este mijlocul prin care elevul își poate organiza pixurile, creioanele colorate și cerate, culorile și alte elemente necesare în funcție de clasă. La fel ca în cazul ghiozdanului, și penarul este un mijloc de exprimare. La început, penarele sunt colorate, au diferite forme și imprimeuri specifice copiilor și, cu cât avansează în vârstă, devin mai simple și elevii încep să le personalizeze cu mâna lor. Cei din clasele gimnaziale preferă să își deseneze penarele, sa le semneze sau să le lase cât mai curate și simple. Penarul este esențial în activitatea școlarilor și, la fel ca în cazul ghiozdanului, este nevoie să fii atent la aspecte precum utilitate, durabilitate și de ce nu, siguranță. În ceea ce privește aspectul estetic, și de această dată cel mic va decide, fără doar și poate. Materialul din care penarul este realizat trebuie să fie rezistent și destul de rigid. Este esențial să fie rezistent pentru a nu schimba un penar pe lună, dar și rigid pentru a proteja creioanele și pixurile de a le rupe sau a le sparge. Forma lui este și ea importantă. Nu este bine să cumperi copiilor penare cu zone ascuțite sau dure care le-ar putea produce răni lor sau colegilor lor. În general, cele mari sunt mai utile pentru că sunt mai încăpătoare, iar școlarul poate depozita mai multe obiecte într-un singur loc.
În funcție de cât de încăpător este, penarul poate cuprinde de la câteva elemente până la necesarul complet. Elementele esențiale sunt următoarele: stilou, creion, ascuțitoare, gumă de șters, rezervă cu cerneală pentru stilou și un set de mine, în cazul în care creionul este mecanic (eliminăm ascuțitoarea în acest caz). Cu cât dimensiunea penarului crește, se pot adăuga: pixuri de mai multe culori, pic cu rescriere, bandă corectoare, creioane colorate, carioci, markere și lipici. Pe lângă acestea, cu timpul e necesar ca cel mic să adauge și instrumente de geometrie: riglă, compas, distanțier, raportor și echer. Atunci când alegi penarul alături de copilul tău este bine să fii atent la compartimentare fiindcă două sau trei buzunare în plus nu strică niciodată. Mai mult, penarul poate fi un loc în care copilul își poate pune într-un buzunar ascuns banii de buzunar sau un card, un bilețel cu adresa de acasă ori cheia de la vestiar sau de acasă.
Bineînțeles că orice elev va avea nevoie de diverse instrumente de scris pentru școală, în funcție de cerințe și de preferințele lui personale. Așadar, acestea nu trebuie să lipsească din lista de cumpărături a părinților la fiecare început de an școlar. Acestea sunt stilourile cu rezervele de cerneală necesare, pixurile cu gel, creioanele mecanice sau grafit și radierele. În funcție de personalitatea fiecărui elev și stilul de învățare, precum și de cerințele de la fiecare clasă, va fi necesar să achiziționezi mai multe creioane colorate sau markere pentru evidențierea anumitor paragrafe. Caietele sunt și ele întotdeauna pe lista de rechizite necesare, însă acestea diferă de la an la an și chiar de la semestru la semestru. Așadar, citește în continuare lista de rechizite necesare pentru școala generală la fiecare clasă în parte.
Listă cu rechizite școlare pentru ciclul gimnazial
Trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial este plină de emoție atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Este o nouă etapă plină de schimbări, copilul tău nu va mai avea învățătoare, ci o dirigintă care să-l îndrume și profesori pentru fiecare materie. În viața unui copil acesta este începutul unei etape foarte importante. În ceea ce privește lista de cumpărături pentru începutul anului școlar, aceasta este destul de diferită față de ciclul primar. Părinții trebuie să le ofere copiilor rolul de a alege modele de caiete, instrumentele de scris și corectat, ghiozdanul și penarul preferat, astfel încât să le reflecte personalitatea.
Listă cu rechizite pentru clasa a 5-a
Necesarul de rechizite pentru clasa a 5-a este format din următoarele produse:
- Stilou;
- Cerneală;
- Pixuri cu gel albastru, negru, verde și roșu;
- Trusă de geometrie;
- Creion simplu sau mecanic;
- Gumă de șters;
- Ascuțitoare;
- Corectoare și radiere;
- Blocuri de desen;
- Set pentru desen;
- Caiet velin A4;
- Caiet matematică A4;
- Caiet dictando A4;
- Caiet de geografie și biologie;
- Caiet de muzică;
Vocabularul, coperțile de caiete și etichete, dar și dosarele și folii de plastic sunt alte produse care nu trebuie să lipsească de pe lista cu rechizite pentru clasa a 5-a.
Listă cu rechizite pentru clasa a 6-a
Lista de rechizite școlare pentru clasa a 6-a nu diferă foarte mult de cele din clasa a 5 a, însă cu siguranță va fi necesar să achiziționezi mai multe caiete. Numărul materiilor este în continuă creștere, la fel și volumul de informație. Poți opta pentru caiete cu un număr mai mare de file, astfel încât să nu trebuiască să mergi foarte des a cumpărături. În această perioadă adolescența își face simțită prezența treptat, iar elevii au tendința să opteze pentru înlocuirea ghiozdanului cu o geantă și renunțarea la penarele de dimensiuni mari.
Listă cu rechizite pentru clasa a 7-a
Necesarul de rechizite pentru clasa a 7-a este alcătuit din următoarele articole:
- Caiete A5 dictando;
- Caiete A5 matematică;
- Caiete A4 dictando;
- Caiete A4 matematică;
- Caiet de muzică;
- Culori pentru pictură;
- Pensule pentru pictură;
- Coperți pentru caiete și etichete;
- Trusă geometrică;
- Topuri de hârtie și carton;
- Creioane grafit de diverse durități;
- Ascuțitoare;
- Radieră;
- Bloc de desen și accesorii pentru pictură;
- Biblioraft;
- Dosare și folii de plastic.
Pe lista de rechizite pentru clasa a 7-a se mai pot adăuga următoarele produse: pix cu gel sau stilou, pastă corectoare și pixuri colorate.
Listă cu rechizite pentru clasa a 8-a
Clasa a VIII-a este un moment de cumpănă pentru elevi, deoarece este momentul când o etapă din viață este finalizată, marcată fiind de emoția testelor naționale. Însă, chiar dacă este an final de studiu, rechizitele școlare trebuie să se afle încă pe lista pentru clasa a 8-a. Elevii deja adolescenți nu vor mai pune așa mult accent pe anumite rechizite, cum ar fi penarul și ghiozdanul, însă celelalte sunt nelipsite. Așadar, pe lista de rechizite școlare pentru clasa a 8-a trebuie să fie: caiete dictando format A4, caiete de aritmetică format A4, caiet de biologie,caiet de muzică, bloc de desen, creioane de diferite grosimi, pixuri colorate cu gel, radieră, pensule și acuarele. Chiar dacă adolescenții preferă pixurile, pentru a marca momentul absolvirii, părinții îi pot dărui viitorului licean un stilou elegant, chiar personalizat sau gravat. Valoarea sentimentala a cadoului va crește înzecit peste ani.
Așadar, acum ești pregătit pentru începutul unui nou an școlar plin de emoții. Nu uita să întrebi întotdeauna copilul în legătură cu obiectele necesare, pentru a te asigura că are tot ce îi este necesar. Un elev echipat cu rechizitele potrivite va avea mai mult spor la învățat lucruri noi.
Sursă foto: unsplash.com