Activități interesante pentru un team building pe gustul angajaților

 

Prin organizarea de team building, conducerea unei companii încearcă să-i determine pe angajați să interacționeze mai mult între ei, să se cunoască mai bine și astfel să poată lucra mai eficient în echipă. Desigur, în timpul unor activități de acest fel, angajații ar trebui să se simtă bine și să se distreze. Din păcate însă, de multe ori nu se întâmplă așa. 

Cuprins

Jocuri de echipă în interior

  1. Jocul posibilităților
  2. Învingător/învins
  3. Implicarea

Jocuri de echipă outdoor

  1. Vânătoarea de comori
  2. Nodul uman
  3. Terenul minat

Ieșirile în team building se transformă deseori în simple petreceri cu multă mâncare și băutură, iar activitățile, în loc să fie educative și recreative, sunt extrem de plictisitoare. De aceea, o companie care vrea să organizeze un team building pe gustul angajaților trebuie să vină cu idei inspirate, inedite. Iar asta nu este deloc simplu. Iată câteva sugestii, din care se pot inspira cei care vor să organizeze un team building în care angajații să se implice și să formeze cu adevărat o legătură între ei.

 

 

Jocuri de echipă în interior

 

Iată câteva idei de jocuri simple și distractive, care pot fi încercate într-un team building chiar și atunci când vremea nu permite activități în aer liber.

 

1.Jocul posibilităților

 

Acesta este un joc simplu de echipă, prin care va fi stimulată creativitatea participanților. Se formează mai multe grupuri mici și fiecare echipă astfel formată va primi un obiect. Pe rând, câte un membru al echipei trebuie să iasă în fața grupului său și să mimeze un mod în care ar putea fi folosit acel obiect. El nu are voie să vorbească, de aceea trebuie să recurgă la imaginație ca să le comunice colegilor săi cum ar putea fi folosit obiectul. Restul echipei trebuie să ghicească ideea comunicată astfel. Durata jocului este de 5 minute.

 

2.Învingător/învins

 

Se formează grupuri de câte 2 persoane, iar durata jocului este de 5-6 minute. Jucătorul A trebuie să povestească despre o experiență neplăcută avută cu partenerul său, jucătorul B. Este obligatoriu ca experiența să fie reală. Apoi jucătorul A va discuta despre acel subiect, dar de data aceasta va pune accentul pe aspectele pozitive ale experienței, în timp ce jucătorul B va sublinia părțile negative. La final vor face schimb de roluri. Prin acest joc, membrii echipei vor învăța cum să transforme situațiile neplăcute în experiențe pozitive, utile.

 

3.Implicarea

 

Iată un joc foarte rapid, la care pot lua parte oricât de mulți angajați. Se stabilește o ședință și fiecare participant trebuie să treacă pe la colegii săi și să le spună ce idei are, cum ar vrea să contribuie la acea întâlnire. Durata este de numai 1-2 minute pentru fiecare participant, iar scopul este ca el să-și poată comunica ideile cât mai rapid posibil, să discute cu cât mai mulți colegi. Prin acest joc se va crește productivitatea ședințelor, pentru că participanții vor învăța să se gândească la contribuția pe care o pot aduce ei la o discuție, nu la ce așteaptă din partea altora.

 

Jocuri de echipă outdoor

 

Când vremea permite, organizarea unor activități în aer liber este cea mai bună alegere, pentru că implică și puțină mișcare. Iată câteva jocuri care vor fi apreciate cu siguranță:

 

1.Vânătoarea de comori

 

Este unul dintre cele mai amuzante jocuri, de aceea este folosit și foarte des în team building. Se pot schimba însă puțin regulile, astfel încât echipele să nu mai caute doar obiecte ascunse, ci să aibă de rezolvat diferite sarcini. După stabilirea echipelor, fiecare grup va primi o listă cu provocări de rezolvat într-un anumit interval de timp (de obicei durata este de peste o oră). Aceste sarcini pot include fotografierea unor anumite obiective sau găsirea unor mesaje ascunse. Echipa care va rezolva cel mai repede toate sarcinile va câștiga. Este un joc foarte dinamic, prin care va fi încurajat lucrul în echipă, dar va fi testat și modul în care echipele pot comunica cu persoane din afara grupului, poate chiar cu echipele concurente, pentru a putea rezolva sarcinile primite.

 

2.Nodul uman

 

La acest joc pot să participe grupuri de câte 8-10 persoane. Toți membrii grupului vor forma un cerc, stând unul lângă altul. Fiecare participant va întinde mâna stângă și va prinde la întâmplare mâna unui coleg, aflat în fața sa. Apoi fiecare va face același lucru și cu mâna dreaptă. Se va forma astfel un mare nod uman, iar sarcina este ca nodul să fie dezlegat, dar fără ca participanții să-și dea drumul la mâini. Durata jocul este de 15-30 de minute și are ca scop încurajarea comunicării în echipă. Nu este un joc simplu, dar cu siguranță e amuzant!

 

3.Terenul minat

 

Aceasta este o activitate foarte interesantă, care va testa dacă există încredere între membrii echipei. Pe un teren liber se înșiră la întâmplare diferite obiecte (conuri, sticle, pahare etc). Se formează perechi, iar unul dintre parteneri va fi legat la ochi. Colegul său trebuie să-l ghideze dintr-o parte a terenului „minat” în partea opusă, fără ca persoana legată la ochi să atingă vreun obiect. Singurul mod de comunicare va consta în indicațiile pe care le oferă persoana care vede, în timp ce partenerul legat la ochi nu are voie să vorbească. Durata jocului este de 15-30 de minute.

Acestea sunt doar câteva idei de activități pentru un team building reușit. Toate aceste jocuri sunt ușor de aplicat oricând și oriunde. Vor fi cu siguranță apreciate de participanți și pot fi însoțite, desigur, și de alte jocuri care să testeze comunicarea și implicarea membrilor unei echipe.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/om-oameni-realizare-african%C4%83-3230661/