Tipuri de hârtie -  elemente de diferențiere, curiozități și sfaturi punctuale privind achiziționarea materialului dedicat activităților generale sau specifice

Deși comunicarea digitală a devenit tot mai răspândită în întreaga lume, iar mesajele scrise de mână trezesc doar unora nostalgii, hârtia continuă să facă parte din activitățile cotidiene. Cu toate că acesta este un element esențial în toate casele și birourile, prea puțini știu că de fapt există mai multe tipuri de hârtie, care se diferențiază prin particularități specifice. Din ce este compusă hârtia? Câte tipuri de hârtie există și prin ce se remarcă fiecare? Descoperă în rândurile ce urmează răspunsurile la aceste întrebări, plus numeroase alte curiozități care îți vor schimba viziunea asupra acestui material pe care până azi îl considerai ceva banal.

Cuprins
1. Tipuri de hârtie - caracteristicile principale care stabilesc domeniul de utilizare al materialului
2. Tipuri de hârtie și utilizările lor - recomandări pentru activități uzuale, de specialitate sau artistice
3. Tipuri de hârtie fotografică - de ce este necesară o anumită categorie pentru imprimarea culorilor?

Tipuri de hârtie - caracteristicile principale care stabilesc domeniul de utilizare al materialului

În general, în componența tipurilor de hârtie intră fibrele celulozice, extrase din lemn provenit din păduri sau din reziduuri în urma procesului de fabricare a mobilierului, cherestelei sau din construcții. Fabricarea hârtiei întrunește o serie de etape precise, prima fiind extragerea fibrelor celulozice, continuând cu pasta de hârtie care rezultă din dizolvarea în apă a deșeurilor de carton sau hârtie. Ulterior, pasta este uscată și tratată la suprafață cu pigmenți și coloranți. 

 

Următoarea etapă se numește comprimarea hârtiei cu rolul de a uniformiza suprafața materialului. Pentru optimizarea calităților naturale ale materialului, acesta poate fi tratat cu pigmenți minerali, iar apoi înfășurat în bobine pentru a putea fi secționat în coli. Cu toate că, procesul din care obținem hârtia urmează aceeași suită de pași, în realitate fiecare tip de hârtie se distinge prin câteva caracteristici de bază. 


  •   Gramajul

 

Acesta este rezultatul grosimii hârtiei împărțite la volum. În ceea ce privește gramajul topurilor de hârtie și carton , acesta dictează domeniul de utilizare a materialului. Tipurile de hârtie care au 80 de grame sunt cele mai utilizate. Hârtiile cu gramaj de peste 80 sunt concepute pentru realizarea documentelor importante. De obicei, hârtia cu gramaj de 90 sau 100 este ideală pentru diplome, certificate, programe, titluri, deoarece oferă un aspect elegant actelor importante. 

 

Hârtia de 90 de grame este potrivită pentru printurile pe o singură față, fiind prea subțire pentru ca imaginea de pe verso să nu fie vizibilă pe cealaltă parte. Hârtiile de 120 de grame se pot printa față-verso, fiind totodată cele mai căutate pentru realizarea pliantelor, broșurilor și materialelor publicitare în general. 

 

Hârtiile de 150 de grame sunt destinate creării afișelor cu format de cel puțin A3 sau pentru materialele publicitare care necesită un material durabil. 

 

Tipurile de hârtie pentru imprimare de 200 - 250 de grame sunt cartoanele standard din care sunt realizate coperțile de carte. Ultimele două categorii de cartoane cântăresc 300 - 350 de grame și sunt recomandate pentru printarea cărților de vizită și a mapelor de prezentare.  

 

  • Grosimea 

 

Grosimea sau rigiditatea hârtiei se poate determina prin înmulțirea volumului cu gramajul. Hârtia groasă are o capacitate mai mare de opunere la rupere sau deteriorare la contactul cu vopsele apoase, deci este de obicei utilizată în activități plastice. Așadar, cu cât este hârtia mai groasă, cu atât este mai indicată planșelor realizate cu tempera, deoarece nu există riscul ca pasta să pătrundă prin hârtie. 

 

  • Opacitatea 

 

Opacitatea este influențată de gradul de luminozitate al hârtiei. Astfel, cu cât suprafața este mai deschisă la culoare, cu atât este mai mare contrastul cu nuanța aplicată prin imprimare sau scrisul va fi mai lizibil. 

 

  • Rugozitatea 

 

Această caracteristică determină suprafața hârtiei, mai precis, dacă aceasta este simplă sau prezintă un model. Proprietatea influențează aspectul cernelii în urma scrierii sau a imprimării. Așadar, trebuie luat în considerare tipul de cerneală utilizat pe o hârtie netedă sau care are un model, dacă dorești să te bucuri de o imprimare impecabilă. 

 

  • Volumul  

 

Poate suna paradoxal, dar hârtia conține aer. Cu cât hârtia conține un volum mai ridicat de aer, cu atât mai mare va fi grosimea acesteia, fiind mai ușoară atunci când este manevrată, dar totodată, ocupă mai mult spațiu. 

 

Tipuri de hârtie și utilizările lor - recomandări pentru activități uzuale, de specialitate sau artistice

2.Tipuri de hartie si utilizarile lor-pictura cos cu oua, acuarele si pensule pe masa

În ciuda faptului că hârtia este aceeași la prima vedere, în realitate, acest material este disponibil într-o multitudine de tipuri, fiecare cu propriul set de caracteristici din cele enumerate anterior. Aceste elemente dictează tipurile de hârtie și utilizările lor, de la scris, imprimare și până la pictură sau desen. 

 

  • Hârtia pentru imprimare 

 

Hârtia pentru imprimare este de culoare albă și deține un nivel mic de celuloză. Aceasta este cea mai utilizată categorie, gramajele de 70-100 fiind frecvent întâlnite în majoritatea birourilor sau locuințelor, datorită numeroaselor activități în care poate fi introdusă.  

 

  • Hârtie cretată 

 

Hârtiile cretate cu până la trei straturi au o suprafață netedă pe care cerneala se usucă rapid și rămâne puternic pigmentată după imprimare. Acest tip de hârtie poate avea finisaj mat sau lucios. Diferența dintre cele două este că, în cazul hârtiei cretate lucioase, timpul de uscare are o durată mai redusă comparativ cu varianta mată. 

 

  • Hârtia foto 

 

Această categorie se distinge printr-o diversitate de tipuri de hârtie. Astfel, există hârtie foto lucioasă ori mată, extra lucioasă ori satinată. De asemenea, hârtia foto este disponibilă în numeroase variante de grosimi și dimensiuni. 

 

  • Hârtia specială 

 

Hârtia specială se remarcă prin câteva calități care o recomandă pentru imprimarea fotografiilor de calitate superioară. În primul rând, hârtia specială are un aspect extra strălucitor și o textură moale, plăcută la atingere. 

 

  • Hârtia adezivă
     

Această categorie este definită prin prezența unui film adeziv pe una dintre suprafețe, ceea ce face ca imprimarea să fie posibilă doar pe partea simplă. Hârtia adezivă este flexibilă, dar fermă, iar adezivul este realizat din rășini sau cauciucuri sintetice cu aderență pe multiple suprafețe. Etichetele, autocolantele, hârtia de ambalat sau panglicile laminate sunt fabricate cu ajutorul hârtiei adezive. 

 

  • Hârtia de calc 

 

Hârtia de calc se folosește în procesul de realizare a desenelor tehnice și se găsește în format A4 sau A3, tip coală sau rolă și în gramaje și mărimi variate. O caracteristică esențială a acestui tip de hârtie este reflectată de nivelul ridicat de rezistență a materialului la corecturi. 

 

  • Hârtia pentru printare color 

 

Procesul de printare color necesită un anumit tipar de hârtie, adică cel care conservă pigmentul culorilor pentru cele mai clare imagini și cele mai bine definite nuanțe. De regulă, hârtia pentru printare color este utilizată în scopul creării afișelor, invitațiilor, felicitărilor broșurilor sau flyerelor.  

 

  • Hârtie tipografică 

 

Hârtia tipografică este disponibilă atât în format A4, cât și în dimensiuni mai mari. După cum sugerează și numele, aceasta este gândită pentru imprimante, scannere și xeroxuri.  

Există multe tipuri de hârtie destinate atât activităților universale, cât și segmentelor nișate. Pe lângă categoriile enumerate anterior, mai există și variante necesare proiectelor creative sau de lucru manual. Află care sunt aceste tipuri de hârtie și utilizările lor în cadrul activităților hand-made. 

 

  • Hârtie de desen 

 

Hârtia Bond este subțire, albă, fiind și cea mai utilizată în rândul pasionaților de desen. Pentru pictură este indicat să optezi pentru hârtia de 200 – 300 de grame.

2.Tipuri de hartie si utilizarile lor-pictura peisaj marin, tuburi de vopsea

 Dacă te pasionează schițele, atunci cel mai potrivit suport este hârtia specială, translucidă și subțire. Pentru proiectele care implică tehnici uscate, precum pastelul sau cărbunele, hârtia Ingres oferă cea mai bună compatibilitate. 

 

  • Hârtie pentru lucru manual 

 

Dacă te afli în căutarea materialelor perfecte pentru orele de lucru manual ale copilului tău, atunci evaluează următoarele variante și alege în consecință:

 

  • hârtie creponată cu textură moale, plăcută la atingere și extrem de ușoară la utilizare; 
  • hârtie cerată cu suprafață strălucitoare, textură delicată și flexibilă; 
  • hârtie de mătase, un material extrem de subțire și ușor de modelat în numeroase forme. 

 

  • Hârtie pentru origami 

 

Este un tip de hârtie mai deosebit, fiind caracterizat printr-un nivel optim de grosime cât să facă posibilă plierea și îndoirea multiplă până se obțin figurinele dorite. Este un material extrem de flexibil, dar totodată și rezistent la rupere în ciuda manevrelor repetate. 

 

  • hârtia Kraft are un nivel ridicat de grosime și de rezistență la gesturi de tragere și întindere;  
  • hârtia Sandwich vine în numeroase imprimeuri și modele, fiind din acest motiv și materialul preferat al iubitorilor de origami; 
  • hârtie lăcuită este acoperită cu folie lăcuită care asigură un aspect luminos, ușor strălucitor care imprimă un efect elegant creațiilor origami. 

 

  • Hârtie pentru invitații 

 

Materialul destinat realizării invitațiilor la evenimente este acest tip de hârtie cu grosimea adecvată, care să garanteze stabilitate. Printre exemple se numără clasica hârtie fotografică despre care s-au făcut mențiuni anterior. Urmează hârtia reciclată și hârtia opalină. Aceasta din urmă este de fapt un carton dur, alb și cu finisaje diferite, începând de la cel satinat, sidefat și până la modele texturate. 

 

  • Hârtie pentru transfer 

 

Pentru cei care doresc personalizarea unui obiect de îmbrăcăminte prin imprimarea unei imagini cu semnificație aparte, acest lucru se poate obține prin tehnica transferului cu ajutorul hârtiei speciale. Categoria hârtiei pentru transfer include următoarele subcategorii: 

 

  • hârtie de transfer cu jet de cerneală, compatibilă cu imprimantele care folosesc cartuș de cerneală; 
  • hârtie de transfer pentru imprimante tip fotocopiator. 

 

Tipuri de hârtie fotografică - de ce este necesară o anumită categorie pentru imprimarea culorilor?

3.Tipuri de hartie fotografica-hartie lucioasa de revista

 

Tipurile de hârtii fotografice sunt compuse din multiple straturi. Însă, cel mai important este cel care fixează culorile și stratul posterior ce determină rezistența și felul în care hârtia imprimată va arăta la final.  

 

De ce este contraindicată hârtia clasică pentru imprimarea culorilor?  

 

3.Tipuri de hartie fotografica-hartii imprimate cu peisaje

 

Hârtia clasică de birou nu împiedică absorbția totală a culorilor, ceea ce înseamnă că cerneala se dizolvă în textura materialului, deci contururile vor fi neuniforme și culorile se vor estompa cu timpul. În consecință sunt recomandate hârtiile și cartoanele speciale pentru a evita printurile cu vopsea răspândită și contururi diforme. 

 

Nivelul de luminozitate al imaginii imprimate este condiționat de rugozitatea tipurilor de hârtie fotografică. Astfel, cu cât materialul este mai fin, cu atât gradul de luminozitate va fi mai concentrat în aceeași direcție, proces din care va rezulta o imagine strălucitoare. Acest nivel de luminozitate este exprimat pe o scară de la 1 la 100, unde 100 influențează vizibilitatea scrisului, contrastul dintre nuanțe și felul în care sunt accentuate culorile. 

 

Un alt aspect care determină calitatea hârtiei fotografice este dat de capacitatea de absorbție. Mai concret, cerneala nu trebuie să fie complet absorbită în material, în caz contrar, se va răspândi neuniform creând o imagine inestetică. 

 

Greutatea sau grosimea hârtiei trebuie să fie una mare pentru o obține o imagine calitativă. 

Opacitatea este determinată de puterea de absorbție a luminii și de grosime. Această caracteristică este importantă deoarece în funcție de gradul acesteia, imaginea va fi mai mult sau mai puțin vizibilă pe partea neprintabilă a hârtiei. 

 

Hârtiile fotografice tip coated și cea de tip uncoated pentru print sunt cele disponibile pe piață la ora actuală. Prima categorie este prevăzută cu o peliculă protectoare care nu permite ca cerneala să fie absorbită complet în hârtie. Hârtia coated se poate găsi în variantă satin, lucioasă, mată sau ,,dull”. Aceasta din urmă reprezintă o alternativă între hârtia mată și cea lucioasă.   

 

În schimb, acel strat protector nu există la cea de-a doua variantă de hârtie fotografică pentru print. Prin urmare, culorile se usucă prin absorbția lor în fibrele materialului. Hârtia uncoated poate fi simplă sau texturizată. 

 

Tipurile de hârtie print ce prezintă o suprafață lucioasă sunt practice dacă dorești ca imaginea finală să scoată în evidență detaliile. Totuși, trebuie să iei în calcul faptul că, nivelul foarte ridicat de luciu creează disconfort sau împiedică în totalitate vizualizarea imaginii din anumite unghiuri. 

 

Hârtiile fotografice mate se folosesc la realizarea materialelor pentru marketing. Suprafețele semi-mate evidențiază culorile imaginii și sunt preferatele persoanelor care doresc imprimarea pozelor pentru albume de fotografii. 

 

Stratul de acoperire este un alt aspect esențial care determină calitatea imaginii finale, precum și rezistența fotografiei la abraziune și expunere la lumină. De exemplu, hârtia RC este adesea utilizată atât de începători, cât și de profesioniști, iar popularitatea sa se datorează în principal existenței unei emulsii impermeabile în componența sa. 

 

Găsirea tipurilor de coli de hârtie fotografică ar putea fi semnificativ simplificată dacă stabilești din start cum trebuie să se prezinte imaginea rezultată. Cu cât știi mai bine ce gen de imagine cauți, cu atât cresc șansele să alegi din prima hârtia corespunzătoare care îți merită banii. 

 
Sursa foto: unsplash.com.