Activități de primăvară – cum să-ți ții ocupat copilul într-un mod cât mai creativ și educativ

Primăvara este momentul ideal de a petrece cât mai mult timp cu copilul tău atât în casă, cât și afară, întrucât temperaturile din termometre cresc ușor, ușor, iar toată natura prinde și ea din nou viață. Este fundamental ca cei mici să stea cât mai mult la aer curat, dar, în același timp, să desfășoare și diferite activități de primăvară educaționale, dar care să-i și relaxeze, în același timp.

Este important să ai la îndemână fel de fel de opțiuni, astfel încât să-i expui copilului tău mai multe variante din care să-și aleagă preferatele, dar și pentru a avea „rezerve”, în cazul în care acesta se plictisește, întrucât după cum bine știi, cei mici vor constant ceva nou, care să-i captiveze. Partea cea mai bună este că există numeroase opțiuni, iar ție nu-ți rămâne decât să analizezi variantele de mai jos și să le alegi pe cele potrivite. În acest articol, o să-ți dezvăluim cele mai potrivite activități de primăvară pentru copii pe care trebuie să le încerci și tu cu micuțul tău, în sezonul în care totul prinde viață și veselia este cea care caracterizează atmosfera generală.

Cuprins
1. Activități de primăvară realizate în interior sau exterior – ce variante există?
1.1. Activități de primăvară de făcut în casă cu copiii
1.2. Activități de făcut primăvară afară cu copiii
2. Activități de primăvară pentru copii, în funcție de vârstă - opțiuni ideale pentru fiecare micuț
3. Activități de primăvară cu copii - sfaturi și recomandări utile pentru a-i face pe cei mici să le adore
4. Cum ajută activitățile pentru primăvară la dezvoltarea relației părinte-copil și la dezvoltarea copilului?

1. Activități de primăvară realizate în interior sau exterior – ce variante există?

1. Activități de primăvară realizate în interior sau exterior – ce variante există - desen, copil

Gama de activități de primăvară cu copii este atât de largă, încât poți opta pentru diferite variante, în funcție, în primul rând, de locul în care vrei să le desfășori, adică  în exterior sau în interior. În acest anotimp ar fi ideal să-ți încurajezi micuțul să petreacă cât mai mult timp în natură, însă în cazul în care nu aveți timp să ieșiți în parc sau vremea de afară nu este favorabilă, avem și câteva opțiuni de „rezervă”, numai bune de pus în practică la interior.

 

1.1. Activități de primăvară de făcut în casă cu copiii

1.1. Activități de primăvară de făcut în casă cu copiii - creioane cerate

Primăvara este, fără doar și poate, despre culoare, motiv pentru care trebuie să te echipezi cu totul felul de instrumente potrivite în acest sens, precum ar fi creioanele colorate și cerate. Astfel, o primă opțiune de activitate de făcut în casă, pe care trebuie să o pui pe listă, este coloratul.

 

Pentru a face joaca și mai interesantă și pentru a scoate puțin această activitate aparent banală din anonimat, vei mai avea nevoie și de hârtie cartonată și accesorii, care o să-l fascineze pe micuț și o să-l facă să adore acest mod de petrecere a timpului liber. 

1.1. Activități de primăvară de făcut în casă cu copiii - hârtii cartonate colorate, creioane colorate

Tot în gama activităților de primăvară pentru copii mai intră și crearea unor felicitări de sezon, ce pot fi, ulterior, oferite în dar rudelor, adică bunicilor, mătușilor și chiar mamei. Fii sigur că aceste mici atenții create chiar cu mănuțele copilului vor aduce un mare zâmbet pe buzele celui care va primi cadoul, dar și pe chipul micului creator, care va fi mândru și satisfăcut de opera sa. Totuși, pentru ca acesta să poată realiza cele mai frumoase felicitări, va avea nevoie de hârtie gumată, decorativă și floristică, plus seturi de creație, pentru a le personaliza și pentru a putea reproduce orice element sau floare din natură, fără restricții.

 

De asemenea, o variantă excelentă mai pot fi și literele, cifrele și figurinele din lemn, cu ajutorul cărora poți crea diferite cuvinte și propoziții cu micuțului, ori chiar le poți picta, pentru a obține, astfel, și niște piese perfecte pentru înfrumusețarea camerei sale.

1.2. Activități de făcut primăvară afară cu copiii

Când vine vorba de activitățile de făcut cu copiii primăvara în aer liber, una dintre cele mai bune idei pe care le poți lua în calcul este pictura, care îl va recrea complet pe cel mic, cât și pe tine, ca adult. Pentru ca acest lucru să se desfășoare în cele mai optime condiții, va trebui să achiziționezi mai multe accesorii pentru picturăculori pentru pictură, dar și pensule de pictură, în mod evident. 


Și, ca totul să fie și mai special, renunță la clasicul bloc de desen de această dată, și indeamna-ti copilul să coloreze pe o pânză de pictură specială. Dacă tot ești cu el în natură, ar fi păcat să nu profitați la maximum și de elementele care vă înconjoară. Astfel, încurajează-l pe cel mic să culeagă diferite flori sau alte elemente din jur, pentru a înfrumuseța, astfel, tabloul pe care îl creează.

 

1.2. Activități de făcut primăvară afară cu copiii - desen cu flori

Mai mult, o altă idee excelentă de făcut în aer liber cu copilul tău, folosind tot instrumentele de mai sus, este și pictatul pe pietre. Astfel, cei mici pot deveni mult mai curioși și fascinați pentru a da viață acestor elemente din grădină, care pot rămâne acolo chiar drept obiecte decorative pe termen lung. 

 

1.2. Activități de făcut primăvară afară cu copiii - desen cu flori - pietre, carioci

Dacă micuțul tău este ceva mai energic și adoră să rezolve mistere, atunci organizează o vânătoare de comori prin natură. Tot ce trebuie să faci este să ascunzi diferite „recompense” în mai multe locuri strategice și să îi desenezi o hartă acestuia, pentru a le găsi. Poți fi sigur că se va distra extrem de mult, dar și tu odată cu el.

 

Cu aceste idei de făcut în casă, dar și afară, fii sigur că vei reuși să-ți ții copilul ocupat ore în șir și veți petrece împreună un timp de calitate. 

2. Activități de primăvară pentru copii, în funcție de vârstă - opțiuni ideale pentru fiecare micuț

Trebuie să știi că există mai multe activități de făcut primăvara ideale pentru copii și în funcție de vârsta celor mici, astfel încât acestea să fie potrivite nivelului fiecăruia. Dacă le alegi după acest criteriu, vei fi sigur, astfel, micuțul va avea parte de o gamă largă de beneficii, importante pentru dezvoltarea sa.  

 

Când vine vorba de bebeluși, pentru micuții care abia încep să se dezvolte, ar trebui să începi cu niște jucăriile specifice, care emit sunete și fac diferite jocuri de lumini. Apoi, pe măsură ce aceștia cresc și depășesc vârsta de 1 an, poți introduce în activitatea lor zilnică puzzle-urile cu 2 sau 4 piese, diferite jocuri cu ajutorul unei mingi, care îi pot stimula pe cei mici să facă mișcare, dar și decorațiunile, pe care bebelușii le pot lipi pe diferite coli de hârtie albă. Poți fi sigur de faptul că aceștia vor adora să creeze tot felul de imagini și să descopere fel de fel de modele, care le vor stârni imaginația într-un mod unic. Este important însă ca toate aceste activități să se desfășoare doar în prezența unui adult.

 

Când vine vorba de preșcolari, nivelul de dificultate trebuie să crească ușor, iar în gama activităților celor mici poți introduce perforatoare cu modele, cu ajutorul cărora aceștia să creeze fel de fel de colaje interesante. Vei mai avea nevoie, de asemenea, în această etapă de vârstă și de acuarele și de blocuri de desen, care nu trebuie să lipsească din rutina niciunui copil. Pe lângă beneficiile evidente pe care cei mici le pot deprinde de aici, aceștia își pot descoperi o adevărată pasiune și își pot petrece timpul liber într-un mod extrem de calitativ, departe de telefon, televizor sau tabletă.

2. Activități de primăvară pentru copii, în funcție de vârstă - opțiuni ideale pentru fiecare micuț - copil cu vopsea albastră pe mână

Nu trebuie, însă, să uităm nici de beneficiile plastilinei și modelajului, care o să-i ajute pe aceștia să-și dezvolte extrem de multe funcții și să exploreze lumea înconjurătoare într-un mod unic. Cu ajutorul acestui material, conceput pentru copiii de peste 4 ani, cei mici pot obține diferite forme, modele și pot combina diverse culori, pentru a descoperi paleta de nuanțe existentă și culorile vii strălucitoare.



Trecând mai departe, la școlari, aici trebuie neapărat să îi încurajezi pe copii să desfășoare diferite activități cu ajutorul accesoriilor craft, ce pot fi utilizate atât în casă, dacă vremea nu e prea favorabilă, cât și afară, în natură, întrucât primăvara aduce temperaturi extrem de plăcute. 

 

Nici în această etapă de viață copiii nu trebuie să uite de culorile tempera, pe care le pot folosi pe topurile de hârtie și carton. Totuși, diferit față de celelalte etape din viață, acum tehnicile de desen pot fi ceva mai avansate, iar aceștia se pot perfecționa, odată cu exercițiul. 

 

Nu în ultimul rând, în cazul în care vorbim de fetițe, o altă idee de activitate de primăvară ideală ar fi și crearea accesoriilor cu ajutorul margelelor, strasurilor și perlelor.

 

Așadar, cu aceste tipuri de activități, alese în funcție de vârsta copilului tău, poți fi sigur de faptul că cel mic nu se va plictisi, odată cu venirea primăverii și nu numai.

3. Activități de primăvară cu copii - sfaturi și recomandări utile pentru a-i face pe cei mici să le adore

3. Activități de primăvară cu copii - sfaturi și recomandări utile pentru a-i face pe cei mici să le adore - creioane cerate, desen

În cazul în care cel mic este mai reticent și nu vrea să desfășoare din prima activitățile pentru primăvară de mai sus pe care i le propui, există câteva strategii prin care-l poți convinge pe acesta să le dea o șansă, mai întâi, după care să le adore. 

 

În primul rând, mediul în care se desfășoară aceste activități este esențial. Din acest motiv, trebuie să profiți cât mai mult de anotimpul de afară și să-l duci pe cel mic în natură, unde poți fi sigur că va adora să petreacă timp și să descopere toate frumusețile din jurul său.

 

O altă idee bună este să-l lași pe el însuși să-și aleagă activitățile pe care vrea să le desfășoare. Așadar, expune-i variantele despre care ți-am vorbit mai sus, arată-i instrumentele pe care i le pui la dispoziție, după care el va fi sigur de ceea ce vrea să încerce prima dată, fără dubii. Este la fel de important să-l determini să dea o șansă diferitelor variante, pentru a-și descoperi hobby-urile. 

 

Mai mult, organizează cât de des poți și activități de primăvară în familie, alături de toți membrii, astfel încât să încurajezi mai mult interacțiunea socială. În acest fel, nu doar că se vor întări relațiile între voi toți, dar și copilul va fi mult mai tentat să-și dorească să facă acel lucru, dacă știe că este acompaniat de adult. 

 

De asemenea, cu ajutorul instrumentelor de mai sus, îndeamnă copilul să creeze fel de fel de tehnici creative. De exemplu, lasă-l să încerce să picteze cu degetele în natură, întrucât acolo poate face oricât de multă mizerie și-ar dori, spre deosebire de casă. Această diversitate îl va face să fie mult mai implicat și interesat de aceste activități.

3. Activități de primăvară cu copii - sfaturi și recomandări utile pentru a-i face pe cei mici să le adore - hârtii colorate, foarfecă, copil

La fel de important mai este și să încurajezi copilul să se bucure de întregul proces, fără a pune prea mult accent și presiune pe rezultatul final. Spune-i de la început că nu există reguli stricte, că fiecare creație este unică și specială în felul său și că nu există niciun repet după care trebuie să se ghideze.

 

În final, pentru a-l face pe copil să-i placă ceva anume este important să te implici și tu cât mai mult. Aceștia au nevoie de un model în orice lucru, motiv pentru care trebuie să-i oferi acest reper.

4. Cum ajută activitățile pentru primăvară la dezvoltarea relației părinte-copil și la dezvoltarea copilului?

Activitățile de primăvară pentru familie nu sunt importante doar pentru ca cel mic să se distreze, ci și sunt momente valoroase și pentru dezvoltarea relației afective dintre părinți și copiii săi. Astfel, mai jos îți vom dezvălui concret care sunt aceste beneficii și cum se va îmbunătăți relaționarea dintre voi doi, după aceste jocuri.

 

În primul rând, în timpul activităților creative ca cele mai sus, comunicarea dintre copii și adulți devine una mult mai deschisă și, important, după cum spuneam mai sus, fără restricții. O să discutați împreună despre diferite idei pe care să le puneți în aplicare, culori sau forme pe care să le alegeți, lucru care-l poate face și pe cel mic să prindă mai multă încredere în tine și să vrea să-ți asculte părerea.

4. Cum ajută activitățile pentru primăvara la dezvoltarea relației părinte-copil și la dezvoltarea copilului - desen cu fluture4. Cum ajută activitățile pentru primăvara la dezvoltarea relației părinte-copil și la dezvoltarea copilului - mână părinte, mână copil, desen cu fluture

Mai mult, implicarea părinților în aceste activități îl ajută pe cel mic să aibă răbdare și să deseneze, spre exemplu, atunci când îi vine rândul. Așa cum el își dorește să desfășoare o activitate, trebuie să înțeleagă că la un moment dat îi vine și rândul adultului să-și exprime creativitatea, timp în care primul trebuie să-i ofere din culorile sale preferate și să învață să împartă și să aștepte, calități extrem de importante.

 

De asemenea, un alt mare avantaj care reiese de aici este faptul că aceste activități întăresc legăturile afective dintre părinți și copii și le fac mult mai puternice. Mai mult, o să-ți construiești și amintiri durabile cu micuțul tău, care sunt atât de prețioase.

 

Când vine vorba de importanța acestor activități de primăvară în ceea ce privește dezvoltarea copiilor, trebuie să știi că avantajele sunt și aici  semnificative. În primul rând, extrem de multe dintre exemplele pe care ți le-am oferi mai sus, precum ar fi coloratul, modelajul plastilinei sau activitățile craft, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motorii fine. Acestea trebuie să fie deprinse încă de la o vârstă fragedă, pentru că vor influența extrem de mult modul în care copiii scriu corect, știu să țină în mână diferite obiecte mici și să le stăpânească perfect, dar și modul în care aceștia mănâncă cu ajutorul tacâmurilor. Chiar dacă par niște exemple banale, sunt lucruri esențiale pentru viața de zi cu zi a oricărui copil.

4. Cum ajută activitățile pentru primăvara la dezvoltarea relației părinte-copil și la dezvoltarea copilului - mamă, băiat, pictură

Totodată, aceste activități ajută și la dezvoltarea imaginației copiilor, care au posibilitatea de a-și expune gândurile într-un mod cât mai unic, atunci când folosesc culorile, spre exemplu. Ei pot explora o gamă largă de nuanțe, pot inventa propriile povești și personaje, fără niciun fel de regulă prestabilită.

 

4. Cum ajută activitățile pentru primăvara la dezvoltarea relației părinte-copil și la dezvoltarea copilului - copil, creioane, caiet

Un alt beneficiu considerabil este faptul că în timpul acestor activități creative, copiii învață culorile, formele și diferite texturi. Aceste joculețe simple îi ajută, astfel, să-și îmbogățească vocabularul și să dobândească cunoștințe importante despre lumea înconjurătoare.

 

Mai mult, când copiii se joacă cu plastilina sau realizarea unui proiect cu ajutorul produselor craft, aceștia trebuie să-și concentreze atenția și să își dedice timpul pentru a finaliza cu succes lucrarea. Acest lucru contribuie la dezvoltarea abilităților de concentrare și răbdare, un mare beneficiu pentru toți micuții. Acestea sunt, desigur, doar câteva dintre beneficii și cele mai importante, însă fii sigur că micuțul tău va avea parte de o listă mult mai amplă de avantaje, în urma acestor activități de primăvară.

 

În concluzie, există o gamă largă de activități de făcut cu copiii primăvara, atât în casă, cât și afară, iar tu trebuie să experimentezi cât mai multe opțiuni, pentru a vedea exact ce-i place copilului tău.