Metode de învățare pentru copii. Cum ajung să învețe rapid și să-și dezvolte creativitatea

 

Majoritatea oamenilor cresc cu ideea că educația este foarte importantă. Asta sunt învățați și este cât se poate de adevărat. Cu toate acestea, apare întrebarea - de ce este atât de importantă? Pentru unele generații a însemnat găsirea unui loc de muncă după studii, pentru altele dezvoltare personală, dar pentru toți – dacă ne referim la cei 7 ani de acasă din prima copilărie – înseamnă construirea unui caracter frumos și dezvoltarea calității de a fi oameni.

Dar educația este mult mai mult decât un mijloc pentru a găsi un loc bun de muncă sau de a-ți face familia fericită cu 10 pe linie. Educația este importantă din primele săptămâni de viață ale copilului. În ziua de astăzi, timpurile ne permit să le oferim copiilor o educație aleasă. Sunt o mulțime de metode de învățare creative care folosesc articole pentru creativitateși pun accentul pe dezvoltarea abilității de a învăța rapid, pe dezvoltarea creativității, a imaginației, a vocabularului și așa mai departe. Ușile se deschid ușor înspre asta pentru că există multe posibilități și multe lucruri creative care se pot face, lucruri care lipseau acum câteva zeci de ani.

Așadar, care sunt cele mai bune și mai puțin bune metode de învățare pentru o dezvoltare integrală în rândul copiilor? Și ce beneficii aduc acele tehnici de învățare bune pentru copii?

Cuprins
1. Metode de învățare – de ce este important să fie combinate diverse tehnici

2. Tehnici de învățare atractive pentru dezvoltarea creativității și învățarea rapidă

3. Metode eficiente de învățare vs. metode ineficiente de învățare

 

Metode de învățare – de ce este important să fie combinate diverse tehnici

 

1.Metode de învățare – de ce este important să fie combinate diverse tehnici - educatoarea care sta la masa cu copiii

Pentru a face procesul de învățare mai eficient, educatorii și învățătorii din întreaga lume au înțeles importanța combinării diferitelor metode de învățare și au început să le aplice: jucăriile, activități media sau diferite jocuri par a avea rezultate fantastice dacă sunt combinate. Această abordare este versatilă și poate fi aplicată și acasă, de către părinți.

Combinația de tehnici de învățare este foarte potrivită pentru copiii noilor generații. Abundența de informații, știri, date, media, în general, îi face să fie mai expuși decât copiii din generațiile anterioare. De aceea, este important ca pentru acești copii să existe metode de învățare integrative. Educația făcută în mod clasic nu le va mai satisface nevoile și, mai mult, nici interesele lor nu vor mai fi satisfăcute. Astfel, abordarea unor metode creative, noi, moderne, folosind seturi de creație, îi va ajuta mult mai bine să înțeleagă conceptele și tot ceea ce trebuie să învețe în funcție de vârstă.

De ce este importantă educația integrativă?

 

 

  • Educatia integrativă face ca învățatul să devină distractiv. Probabil cele mai multe persoane din generațiile trecute vor cataloga învățatul ca fiind plictisitor. Metodele conservatoare și tradiționale de studiu nu au adus niciodată ceva nou și interesant. Astfel, nu se mai potrivesc vremurilor actuale. Un astfel de tipar al educației îi va face pe copii să fie aglomerați de informații, teme și termene limită, activând stresul și, la un moment dat, monotonia întregului proces de învățare. Într-un astfel de context, pentru copii va dispărea orice urmă de motivație, bucurie și interes de a mai învăța ceva.
  • Îmbunătățește abilitatea de rezolvare de probleme. Dacă jocuri precum șahul sau cursuri precum cele de robotică și informatică par a fi mai potrivite pentru adulți, acest lucru nu înseamnă că nu se pot adapta la vârstele copiilor. În urma unor cercetări riguroase, s-a constatat faptul că, în ceea ce îi privește pe copii, aceștia se descurcă, înțeleg și învață astfel de lucruri complicate și activități complexe cu mare ușurință. Astfel, le este îmbunătățită mult abilitatea de rezolvare de probleme. În ce fel? Jocurile educaționale țintesc atenție, recunoaștere, învățare, reținere și toate acestea îi ajută pe copii să învețe să facă față cu brio provocărilor.
  • Îi ajută pe educatori și învățători, dar și pe părinți, să le transmită copiilor mesaje sensibile și lecții complexe cu mai mare ușurință. A combina educația cu divertismentul poate fi extrem de util în a învăța diferite concepte. Un film sau o piesă de teatru potrivite pentru vârsta copiilor îi poate ajuta să înțeleagă foarte multe, chiar și mesaje foarte sensibile ce țin de realitate.
  • Susține învățarea în mod independent. La primul punct s-a menționat faptul că învățarea devine distractivă. Ei bine, acest lucru înseamnă că elevul va fi mai deschis la a avea experiențe noi de învățare pe cont propriu. Practic, învățarea integrativă le oferă inițiativa de a studia pe cont propriu.

 

Tehnici de învățare atractive pentru dezvoltarea creativității și învățarea rapidă

Fiecare copil este unic. Această afirmație se referă atât la trăsăturile de personalitate, la caracter, cât și la stilul de a învăța. În anul 334 î.Hr, Aristotel susținea că fiecare copil posedă anumite abilități specifice și talent specific. De aceea, este important ca învățarea să fie făcută cât mai personalizat. Dacă la școală acest lucru este puțin mai dificil de obținut, acasă părinților le revine responsabilitatea de a fi atenți la stilul unic de învățare al copilului lor și de a-l susține, creând oportunități de învățare specifice pentru stilul copilului.

Dar cum poți descoperi stilul copilului? Alegând să-i oferi posibilitatea de a experimenta mai multe stiluri. Este ca la sport. Copilul nu va ști ce-i place și ce i se potrivește dacă nu încearcă mai multe tipuri de sport.

 

Tehnici de învățare eficientă – de la brainstorming la rutine de învățare

 

2.1.Tehnici de învățare eficientă – de la brainstorming la rutine de învățare - copil care invata pe laptop cu caietul in fata

Există o mare varietate de tehnici de învățare - depinde de ceea ce vrei să dezvolte copilul. De la brainstorming, la discuții și de la hărți mentale la rutine de învățare, iată care sunt câteva dintre cele mai eficiente tehnici de învățare.

  • Brainstorming – prin această tehnică se urmărește colectarea de informații pentru un anumit subiect de studiu. Cu ajutorul ei, copilul poate face ușor conexiunea între concepte.
  • Găsirea de cuvinte cheie – o tehnică mult utilizată la școală. Cu ajutorul ei, se accentuează capacitatea de a sumariza ceea ce s-a înțeles. În plus, această tehnică ajută la formarea de imagini la nivelul creierului. A găsi un cuvânt principal dintr-o propoziție sau un context dat ajută copilul să dezvolte o întreagă poveste pe baza acelui cuvânt pentru a reține conexiunile cu contextul, iar creierul procesează mult mai ușor informația vizuală.
  • Metoda citirii în 5 pași – această tehnică presupune citirea unui text în întregime, sublinierea informațiilor importante și sumarizarea acestora în 5 fragmente.
  • Harta mentală – aceasta este o tehnică cognitivă prin care învățăm copilul să-și facă hărți mentale ce fac conexiunea între diferite concepte pe care le învață. Ca și cum am transpune la nivel mental o schema colorată făcută pe hârtie.
  • Discuțiile – după citirea unui material sau vizualizarea unui video, discuțiile pe care le poți avea cu copilul pe baza informației aflate sunt de mare folos.
  • Rutina de învățare – așa cum rutinele sunt bune pentru a ne ține ancorați în prezent, acestea sunt la fel de bune și când vine vorba despre învățare. A stabili cu copilul anumite rutine de studiu poate fi extrem de util.

 

Învățare eficientă prin atenția la clasă

 

2.2.Învățare eficientă prin atenția la clasă - o clasa de copii la ora de mate

Atunci când merge la școală, copilul trebuie să fie atent. Acest lucru nu se poate contesta. Însă el trebuie să fie pregătit de acasă pentru a ști cum să facă acest lucru. Acasă se pot face jocuri de rol cu copilul – și revenim la ideea de învățare integrativă prin divertisment. Părintele poate fi învățătorul, iar copilul elevul. Învățătorul predă o anumită informație într-o formă cât mai interesantă, iar copilul este învățat:

  • Să rămână cu atenția concentrată la ceea ce aude;
  • Să-și ia notițe;
  • Să folosească acronime pentru a fi mai rapid și a înțelege mai bine;
  • Să pună întrebări dacă nu înțelege ceva;
  • Să răspundă la întrebări atunci când îi sunt adresate sau când sunt adresate, pur și simplu, la clasă – nenominal;
  • Să explice lucrurile pe care le-a auzit și le-a înțeles;
  • Să se implice atent în activitățile pe care le face profesorul la clasă;

Învățătorii le solicită adesea copiilor să fie atenți. Însă este important ca ei să fie învățați ce înseamnă și cum pot face acest lucru.

 

Moduri de învățare

 

2.3.Moduri de învățare - fetita care deseneaza

Procesul de învățare depășește memorarea și redarea conceptelor. Acesta se produce în momentul în care copilul înțelege cu adevărat, în profunzime, conceptul sau conceptele despre care învață și le poate aplica cu ușurință în viața sa. Pentru a verifica înțelegerea, poți pune copilul să-ți explice cu propriile cuvinte ceea ce a învățat.

Există mai multe moduri prin care un copil poate învăța.

  • Vizual – dacă un copil învață vizual, asta înseamnă că el învață prin imagini. Își amintește, vizual, ceea ce a citit ca și cum ar avea cartea deschisă în față. Mai mult, își poate face scheme pe care le reține și astfel înțelege foarte bine informația. Poate folosi culori destul de des. Va fi mult mai atent și va înțelege mai bine acele explicații pe care și le poate imagina sub formă de poveste.
  • Auditiv – acest copil va învăța mult prin ascultare. Nu are nevoie de foarte multe notițe. Îi este ușor să-și amintească lucruri pe care le-a auzit, mai mult decât lucruri pe care le-a văzut. Practic, prin învățarea auditivă, copilul stochează în minte informația după sunetele emise și îi va fi mult mai ușor să urmărească pe cineva vorbind, decât să învețe citind dintr-o carte.
  • Verbal – copiii cu acest stil de învățare preferă să vorbească. Își dezvoltă mult abilitățile lingvistice. Învață prin ghicitori, jocuri de cuvinte, rime. Verbalizează mult atunci când învață, pentru că așa înțeleg cel mai ușor.
  • Tactil – copiii învață prin atingeri și prin a face, efectiv, lucruri. Asociază mișcările și ceea ce ating sau fac cu anumite lucruri pe care le învață în acel moment. Preferă să se miște, să deseneze folosind articole de desen, pictură și modelaj, să construiască, să-și folosească mâinile într-un fel. Bebelușii învață mult prin atingeri.
  • Logic – copiii care au un stil de învățare bazat pe logică urmăresc exact acest aspect: ca lucrurile pe care le învață să aibă sens și să urmărească un fir logic. Se bazează mult pe ordinea logică a lucrurilor. Pot face ușor conexiuni și pot urmări tipare, lucrând foarte bine cu numerele. Sunt sistematici și organizați.
  • Solitar – sunt copiii care preferă să învețe singuri. Ei se automotivează și le place mult să fie independenți. Cel mai mare succes și cea mai bună concentrare o au când învață singuri.
  • Social – învățarea socială presupune învățarea alături de un grup de oameni. Interacțiunile sociale îi ajută cel mai mult să rețină concepte complexe. Suportul social provenit de la grup îi ajută să rămână motivați și concentrați pe ceea ce învață.

 

Metode de învățare rapidă – cum ajuți copilul să învețe rapid

 

2.4.Metode de învățare rapidă – cum ajuți copilul să învețe rapid - copil cantand la instrument muzical

Este un lucru destul de obișnuit faptul că părinții își doresc tot ceea ce este mai bun pentru copii. Printre aceste lucruri se numără și educația. Sunt câteva modalități de a-l ajuta pe copil să-și dezvolte rapiditatea în învățare.

  • Înscrie-l la un sport. Studiile arată că acei copii care fac sport în mod regulat au o capacitate de concentrare mai mare și le este mai ușor să rezolve probleme.
  • Înscrie-l la școala de muzică (sau oferă-i ore în privat) pentru a învăța un instrument muzical. Tot studiile demonstrează faptul că această activitate îl face pe copil să-și dezvolte capacitatea de concentrare, memoria de scurtă durată și raționamentul.
  • Fă-i un program de somn, o rutină. Cele 8 ore de somn sunt cruciale pentru învățare. Copiii pot învăța foarte mult, foarte bine, pot fi foarte conștiincioși, dar dacă nu dorm suficient pentru ca informația să se sedimenteze, tot ce fac peste zi cu atât de multă rigurozitate nu mai contează.
  • Fă învățatul să fie distractiv. Folosește platstilină și accesorii de modelaj pentru a învăța animalele. Sau, de exemplu, pentru a învăța calcule simple de matematică, joacă-te cu copilul de-a magazinul. Tu ești clientul care cumpără litere, cifre și figurine din lemn și el lucrează la casa de marcat. Și nu există calculatoare!
  • Dezvoltă-i memoria. Este o abilitate esențială când vine vorba despre învățat. Copilul trebuie să știe cum să acceseze în memorie informația pe care o învață atunci când are nevoie de ea. Sunt diferite tehnici mnemonice: acronimele, de exemplu, sunt o tehnică de învățare extrem de utilă. Fiecare literă din acronim poate fi începutul unui cuvânt cu care începe o propoziție care, la rândul ei, descrie un concept sau un obiect precum care face parte din categoria accesoriilor craft./li>
  • Permite greșelile și învață-l pe copil cum să învețe din ele.
  • Construiește încrederea în sine.

 

Metode eficiente de învățare vs. metode ineficiente de învățare

 

Dacă până acum s-au adus în discuție metodele eficiente și tehnicile de învățare cu cel mai mare impact asupra acestui proces în cazul copiilor, acum este vorba despre tehnicile ineficiente. Unele sunt foarte comune, altele mai puțin. Este important să le identifici, să le cunoști și să-l ferești pe copil din a le pune în practică.

  • Procrastinarea – adică a lasă învățatul pe ultima sută de metri cu gândul că „mai este timp și acum trebuie să se joace”. Da, este foarte adevărat că timpul de joacă este crucial. Dar el ar trebui să vină după învățat. Sau după ce s-a învățat măcar o parte din ceea ce trebuia. Procrastinarea nu va face decât să pună în dificultate copilul și să-l facă să resimtă presiune și stres, iar acest model comportamental îi va fi obstacol în viața de adult, când va amâna responsabilitățile până pe ultima sută de metri. Deci nu face acest lucru. Cum se poate evita procrastinarea? Faceți un program de studiu creativ folosind hârtie și produse din hârtie și unul de joacă sau învățați jucându-vă.
  • Învățarea teoretică – este utilă parțial, însă informația se pierde ușor în momentul în care nu este pusă în practică. Dublează informația învățată teoretic cu practica. Ajută copilul să pună în aplicare ceea ce învață. Faceți un joc bazat pe acea informație sau un experiment. Astfel, informația se va prinde mult mai bine în mintea copilului.
  • Învățarea pe de rost – una dintre cele mai eronate tehnici de învățare. Memorarea și atât. În felul acesta, informația este reținută pentru o perioadă scurtă de timp. Și atunci când va avea nevoie de ea, copilul nu o va mai avea în memorie. Memorarea mecanică presupune ideea că înveți mot-a-mot fără să înțelegi ceea ce înveți, iar acest lucru este complet inutil.
  • A face mai multe lucruri în același timp – a lăsa să meargă la TV desenul preferat, a citi dintr-o carte și a uda plantele. Pare că sunt lucruri care se pot face fără probleme în paralel. Teoretic, da. Practic, niciuna dintre ele nu va fi făcută eficient și productivitatea va scădea pe măsură ce trece tot mai mult timp făcându-le pe toate. Pentru o bună învățare, indiferent de metodă, este nevoie de concentrare.

În concluzie, metodele eficiente de învățare sunt puse la dispoziția tuturor. În ziua de astăzi, deschiderea spre studiu este atât de mare și copiii au atât de multe resurse, încât tehnicile ineficiente nu ar mai trebui să-și aibă locul. În funcție de specificul copilului, ajută să-i fie găsite activități care să-l țină antrenat, să-l motiveze și să-l ajute să învețe, în același timp. Deși pare tabu, învățatul combinat cu distracția aduce foarte multe beneficii și într-o epocă modernă este chiar încurajat. Care consideri că este cea mai bună modalitate de învățare pentru copii?